Dolblije componist

Nederlandse muziek gaat naar planeet Mars

20 juni 2019 20:52 Aangepast: 20 juni 2019 21:10
Slechts 8 procent van de Nederlanders verwacht dat er in 2035 mensen op Mars wonen. Beeld © NASA

Een lied uit Nederland gaat naar de planeet Mars. Het gaat om het nummer House on Mars, gemaakt door componist Arjen Lucassen. "Als ruimtefreak vind ik dit echt heel erg super", zegt de dolblije componist.

Het lied gaat deel uitmaken van de Europees-Russische missie ExoMars, die volgend jaar wordt gelanceerd en in 2021 moet landen op de rode planeet. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bekendgemaakt.

'Fantastisch voor een ruimtefreak'

''Voor mij als ruimtefreak en wetenschapsliefhebber is dit super. Ik schrijf al 20 jaar rockopera's over de ruimte. Om het dan zelf virtueel mee te maken, dat is fantastisch'', zegt Lucassen.

Hij raakte als kleine jongen gefascineerd door het kijken van Star Trek. ''De oude serie met Kirk en Spock. Dat was een openbaring. We zitten op een kleine wereld, maar er is een enorm heelal. Waar komen we vandaan? Waar is het begin, waar is het eind? Wat is oneindigheid, wat is eeuwigheid? De grote vragen, die hebben me altijd gebiologeerd."

Flink ingekort

Lucassen is vooral bekend van zijn progressieve rockproject Ayreon. House on Mars staat op het album Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencer uit 2000. Voor de Marsmissie is het 'in een uurtje tijd' ingekort, van bijna 8 minuten tot 30 seconden.

Lucassen: ''Het gaat over de kolonisatie van Mars. Mensen zijn uitgeweken naar Mars. Op de aarde woedt oorlog, waardoor ze niet meer terug kunnen. Ze gaan dood op Mars, doordat ze geen voorraden meer krijgen.''

Te lang voor ruimtepak

Zelf naar Mars gaan ziet Lucassen niet zitten. ''Ik ben een vreselijke kluizenaar, ik ben altijd thuis. Ik ga niet naar concerten, ik ben al twintig jaar niet op vakantie geweest, dat is niets voor mij. Ik wil creatief bezig zijn. Bovendien ben ik meer dan 2 meter lang, ik pas niet in ruimtepakken.''

Ajren Lucassen tijdens een signeersessie. Ajren Lucassen tijdens een signeersessie.

Concurrentie

ExoMars bestaat uit een Europees rijdend laboratorium en een Russische lander. Een van de instrumenten in die lander moet gaan kijken of op Mars ook bliksem voorkomt, zoals op aarde.

Om het na aankomst te testen, wordt een geluidsfragment afgespeeld en terug naar de aarde uitgezonden. Naast het lied van Lucassen zijn er nog tien fragmenten. Het zijn onder meer een zingende vogel uit Hongkong en een lachende baby uit Frankrijk. Het publiek kan daar de komende tijd op stemmen. Lucassen wil wel een campagne beginnen om reclame voor zichzelf te maken. ''Ik vind het vreselijk, ik ben niet goed in zelfpromotie. Maar ik zet graag mijn bedenkingen opzij.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore