14 gewonden

Bliksemdrama Ossendrecht: studenten deden militaire oefeningen tijdens noodweer

20 juni 2019 16:39 Aangepast: 20 juni 2019 17:17
Meerdere hulpdiensten kwamen ter plaatse. Beeld © Marcel van Dorst - SQ Vision

De 17-jarige aspirant-militair die gisteren zwaargewond raakte door blikseminslag in Ossendrecht, was niet aan het schuilen voor het noodweer, maar nog bezig met een militaire oefening. Dat vertellen zijn twee beste vrienden aan RTL Nieuws.

De jongen was samen met dertien andere studenten van de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap in het bos in Ossendrecht toen de bliksem insloeg. Ze waren op dat moment nog bezig met militaire oefeningen, vertellen zijn vrienden. "Hij was ook niet aan het schuilen, hij zat op zijn knieën tegenover iemand anders en stond op het punt om iemand te schminken voor camouflage."

'Militaire vrachtwagen was onderweg'

De groep was zich niet bewust van het gevaar vanuit de lucht. Kolonel Ben Kamstra van vliegbasis Woensdrecht bevestigt dat de oefeningen nog aan de gang waren. "Dat komt omdat de militaire vrachtwagen die onderweg was om hen op te halen, er nog niet was. Het is protocol om in de tussentijd door te gaan met de oefeningen. Een evacuatie was al wel in volle gang."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

14 aspirant-militairen gewond na blikseminslag in Ossendrecht

De leerlingen die stage liepen bij Defensie, wisten dinsdag al dat er noodweer over Nederland zou trekken. "Er werd toen al gezegd dat het woensdagmiddag zou gaan onweren", vertellen de vrienden. "Ze sliepen die nacht in het bos en werden vanwege de bliksem die eraan zat te komen extra vroeg gewekt voor de oefening."

'Ze hoorden al onweer'

Om zes uur 's ochtends stond de groep op. Na het ontbijt moesten ze zich verplaatsen. "Ze hoorden toen in de verte al onweer, maar ze dachten dat het toen nog op 3 à 5 kilometer afstand was." Het werd al wel bewolkt, maar van regen was nog geen sprake. 

"Uit het niets kwam er een bliksemstraal naar beneden door de boom heen." De straal raakte ook de rug van het slachtoffer, waarna hij omviel. Ook de andere jongen tegenover hem viel om en beiden raakten bewusteloos. De een kwam na tien seconden weer bij, de ander bleef liggen.

'Situatie is zorgwekkend'

De klas riep direct de sergeant die op het oefenterrein aanwezig was om hulp. De jongen werd gereanimeerd en met een pick-uptruck weggebracht van de plek van het ongeluk. Op dit moment ligt hij zwaargewond in het ziekenhuis Stuivenberg in Antwerpen. Zijn situatie is zorgwekkend, zeggen zijn vrienden.

"Hij wordt op dit moment in slaap gehouden. Ook de anderen hebben nog last, tintelingen in voeten en handen bijvoorbeeld."

De jongen werd direct gereanimeerd. De jongen werd direct gereanimeerd.

'Dit had niet mogen gebeuren'

Morgen wordt een besloten bijeenkomst georganiseerd voor de leerlingen en hun ouders op het ROC Zadkine. Zij zitten vol met vragen. En zijn vrienden ook: "Als er al een kans is op onweer, dan mag zoiets niet doorgaan. Dit had gewoon niet mogen gebeuren."

De Inspectie Veiligheid Defensie is een onderzoek begonnen naar het ongeluk om erachter te komen hoe het heeft kunnen gebeuren. Er zal een reconstructie gemaakt worden en de resultaten daarvan zullen worden doorgestuurd naar minister Ank Bijleveld van Defensie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Inspectie onderzoekt ongeluk waarbij aspirant-militair geraakt werd door bliksem

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`