Ga naar de inhoud
'Hoorntje' aan achterkant

Jongeren hebben steeds vaker 'smartphoneschedel'

Een schedel van een 28-jarige met het uitsteeksel.

Het gebruik van de smartphone veroorzaakt een opvallend verschijnsel aan de menselijke schedel. Volgens Australische onderzoekers ontwikkelen jonge mensen steeds vaker een zogeheten smartphoneschedel. Kenmerk: een hoorntje aan de achterkant.

Volgens de onderzoekers is bij schedels van jongeren steeds vaker een uitstekend botje te zien. De onderzoekers onderzochten jarenlang de schedels van 220 jongeren tussen de 18 en 30 jaar.

De vergroeiing op die plek is in de meeste gevallen enkele millimeters. Bij sommigen was het stukje uitstekend bot een paar centimeter lang, schrijft de BBC. 

Hoorntjes

Volgens onderzoeker David Shahar is de oorzaak van het uitsteeksel ons smartphonegebruik. Hoe dat zit? Ons lichaam is niet gemaakt om naar beneden te kijken, maar door het veelvuldig gebruik van de smartphone worden de spieren in de nek steeds vaker gebruikt.

Het lichaam anticipeert hierop door extra botvorming in het gebied dat zwaarder belast wordt. "Je zou kunnen zeggen dat het lijkt op een vogelbek, een haakje of een hoorn", zegt Shahar. "Het is een lichamelijke reactie op ons alledaagse gedrag."

Slaapgebrek
Lees ook:
Slaapgebrek door smartphonegebruik? 'Mobiel verbieden!'

WhatsApp-vinger

Overigens vonden de onderzoekers het uitsteeksel vaker bij mannen dan bij vrouwen.  Het extra botje kan verder weinig kwaad, stellen de onderzoekers.

Artsen waarschuwden al eerder voor andere ongemakken door smartphonegebruik. Zo zijn er al mensen die last hebben van de gsm-arm, iPad-schouder, muisarm en sms-duim. Ook de WhatsApp-vinger is in opkomst.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl