Jeugdstrafrecht toegepast

Twee jaar jeugddetentie en -tbs voor gruwelijke verkrachting Rotterdam

20 juni 2019 13:52 Aangepast: 20 juni 2019 13:59
Gerson F. Beeld © Felix Guérain

De 19-jarige Gerson F. is veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor de extreem gewelddadige verkrachting van een 20-jarige Indonesische vrouw in Rotterdam.

De rechtbank in Rotterdam gaat uit van poging tot doodslag. De vrouw raakte levensgevaarlijk gewond.

Geen vooropgezet plan

De straf is veel lager dan de straf die het Openbaar Ministerie wilde, omdat de rechtbank het jeugdstrafrecht heeft toegepast. De aanklaagster had zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist wegens poging tot moord, omdat zij vond dat er sprake was van opzet en voorbedachten rade.

De rechtbank gaat echter niet uit van een vooropgezet plan.

Boos en gestrest

F. heeft de verkrachting bekend. Hij zei tijdens de rechtszaak dat hij het slachtoffer niet wilde doden maar veel pijn wilde doen, omdat hij erg boos en gestrest was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Verdachte zeer brute verkrachting Rotterdam: 'Ik wilde iemand heel veel pijn doen'

F. was 's morgens vroeg achter de vrouw aan gefietst, van het centrum van Rotterdam naar woonwijk De Esch. Hij viel haar aan toen zij haar fiets op slot zette. F. snoerde haar keel dicht met zijn opgerolde T-shirt en verkrachtte de vrouw. 

'Gruwelijk en meedogenloos'

Zij raakte door zowel de wurgpoging als door de verkrachting ernstig gewond. "Gruwelijk en meedogenloos", liet het OM tijdens de zaak weten. 

Deskundigen hebben psychische stoornissen bij F. vastgesteld en achten de kans op herhaling groot als hij niet wordt behandeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`