Nieuwe campagne

Hugo de Jonge: 'Praat over het einde van je leven'

20 juni 2019 07:17 Aangepast: 20 juni 2019 12:07
De Jonge lanceert vandaag een nieuwe campagne over palliatieve zorg. Beeld © ANP

Eerder het gesprek aangaan over het einde van je leven: minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dringt er met een nieuwe campagne op aan. ''Het gebeurt vaak te laat en te vaak niet."

Dat zegt De Jonge in een interview in Trouw. "Het gesprek over de laatste levensfase is moeilijk. Het lijkt niet te passen in onze instagramsamenleving. Maar het is ontzettend belangrijk dat we de dood de plek geven die hij verdient, als volwaardig onderdeel van het leven."

Nieuwe site

Daarom lanceert De Jonge vandaag een nieuwe site waarop informatie over palliatieve zorg, hospices, pijnbestrijding en hoe je een testament opstelt, is te vinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Praat met je ouders over ziekte en dood, hoe ongemakkelijk het ook is

Jaarlijks sterven in Nederland circa 150.000 mensen, in 80 procent van de gevallen komt dat voor de arts niet onverwacht. Dat betekent dat per jaar rond de 120.000 mensen palliatieve zorg nodig kunnen hebben, aldus het ministerie.

Tips voor een moeilijk gesprek

De campagne heeft als motto 'Ik heb te horen gekregen dat ik doodga, maar tot die tijd leef ik.' Op de website kunnen mensen ook tips lezen hoe ze stapsgewijs de moeilijke onderwerpen kunnen bespreken met familie of vrienden, en voorbeeldbrieven zien om iemand uit te nodigen voor zo'n gesprek: "Begin klein. U hoeft niet meteen alles te zeggen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore