Voedsel en selfies

Zwarte beer went aan toeristen, wordt afgeschoten

20 juni 2019 03:16
De zwarte beer in Oregon. Beeld © WCSO Oregon/Twitter

Een jonge zwarte beer in de Amerikaanse staat Oregon heeft de belangstelling van toeristen eerder deze week met de dood moeten bekopen. Omdat hij te gewend was geraakt aan de menselijke bezoekers, werd het dier afgeschoten.

Vanaf begin juni kreeg de lokale politie steeds vaker meldingen binnen over de beer, die regelmatig gezien werd bij een ligplaats voor boten. Toeristen zouden hem vaak eten geven of selfies met hem nemen. Vorige week troffen agenten de beer omringd door de noten en zonnebloempitten die voor hem waren achtergelaten. Omdat het dier niet bang meer zou zijn voor mensen en daardoor een gevaar vormde, werd besloten hem af te schieten.

Waarschuwing

Eerder had de politie mensen via Twitter gewaarschuwd om uit de buurt van de beer te blijven, om gewenning te voorkomen. Het was de bedoeling dat de jonge beer, tussen de twee en drie jaar oud, op een andere plek in de bossen zou worden uitgezet. Voor die maatregel was het dus te laat. 

'Dit mag nooit gebeuren'

"Voor de veiligheid van mensen en beren is het beter dat toeristen afstand houden en de dieren zelf naar voedsel laten zoeken", vertelde een bioloog aan CNN. "Dit is een klassiek voorbeeld van waarom we mensen verzoeken om de beren niet te voeden. Ook al heeft men goede bedoelingen, dan nog mag het nooit gebeuren." In de nationale parken van Oregon is het verboden om dieren met voedsel te lokken en om afval achter te laten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verzwakte ijsbeer zoekt naar eten op vuilnisbelt in Rusland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore