'Vreemde regelgeving'

'Ontsnappen uit gevangenis moet strafbaar worden'

20 juni 2019 01:33

Een gevangene die uit zijn cel ontsnapt, kan daar in Nederland niet voor bestraft worden. Daar moet verandering in komen, vindt de VVD. De partij doet vandaag een oproep aan minister Dekker (Rechtsbescherming), meldt De Telegraaf.

De VVD stelt voor dat gedetineerden die proberen te ontsnappen, een celstraf van maximaal vier jaar moeten kunnen krijgen. Vreemd genoeg geldt die maatregel wel al voor gevangenen die een ander helpen met ontsnappen. "De minister moet daar met spoed wat aan veranderen", zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. "Elke dag dat hij wacht, houdt hij deze vreemde regelgeving in stand."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontsnappen uit gevangenis is niet strafbaar

Doorknippen enkelband

Het voorstel krijgt steun van de PVV, CDA en SP. Dekker zegt eerst af te willen wachten wat het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van de plannen vindt, maar staat 'positief' tegenover het initiatief.

Ook wil een meerderheid in de Tweede Kamer dat gedetineerden die onder elektronisch toezicht staan en de regels van die situatie aan hun laars lappen, gestraft kunnen worden. Zo komt het geregeld voor dat criminelen zich ontdoen van hun enkelband, bijvoorbeeld door die door te knippen. In 2018 gebeurde dat 103 keer, aanzienlijk meer dan de 63 keer in het jaar daarvoor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontsnapte gevangene meldt zich na tien jaar bij politie: 'Tenerife is niet meer zo leuk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`