Ga naar de inhoud
Rapport RIVM

Omwonenden Tata bezorgd om gezondheid: 'Niemand grijpt in'

Tata Steel in IJmuiden. Beeld © ANP

Honderden mensen uit de omgeving van IJmuiden hebben zich gisteravond laten bijpraten over gezondheidsrisico's door de uitstoot van schadelijke stoffen door Tata Steel. Veel inwoners toonden zich ongerust en kritisch tijdens een bijeenkomst in een sporthal in Wijk aan Zee.

''Tata Steel hoeft van mij niet dicht, maar het gaat hier wel om het voorkomen van gezondheidsschade'', zegt huisarts Luc Verkouteren. In zijn praktijk in IJmuiden ziet hij veel patiënten met klachten aan hun luchtwegen.

Diverse inwoners vertellen dat ze last hebben van hun keel en ogen. ''Ik verwacht dat de mensen die ons vertegenwoordigen onze gezondheid en die van onze kinderen beschermen'', zegt een man uit Wijk aan Zee. ''Maar niemand grijpt in. De boetes van een paar ton die de provincie oplegt, zijn peanuts voor een miljardenbedrijf als Tata.''

Grafietregens

Aanleiding voor de bijeenkomst is een kritisch rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat richtte zich specifiek op zware metalen in zogeheten grafietregens, stofwolken die kunnen vrijkomen bij de verwerking van slak, een restproduct van de staalproductie. Het stof dat in de omgeving neerdaalt, bevat hoeveelheden lood, vanadium en mangaan die het RIVM bestempelt als "ongewenst", vooral voor jonge kinderen. Tata heeft beterschap beloofd en maatregelen aangekondigd.

RIVM:
Lees ook:
RIVM: grafietregen Tata Steel 'ongewenst voor gezondheid'

Veel vragen onbeantwoord

Meerdere inwoners noemen het RIVM-onderzoek beperkt. Joke Herremans van het RIVM geeft toe dat het onderzoek nog veel vragen onbeantwoord laat. Ze bekritiseert provinciebestuurder Adnan Tekin, die zei dat de onderzoeksresultaten ''er niet om liegen''. ''Dat vind ik een beetje een zware woordkeuze'', zei Herremans. Ze drukte ouders op het hart om hun kinderen vooral wel buiten te laten spelen, aangezien dat veel grotere voordelen dan nadelen voor hun gezondheid heeft.

Menig inwoner is er niet gerust op. Bij de uitgang deelt een vrouw posters uit met "Tata steelt onze gezondheid" en "Tata Steel, stop emissies". Dat valt ook weer niet bij iedereen goed. ''Tata zorgt ook voor werk en inkomen, dat mag er best bij staan'', merkt een man op.

Tata
Lees ook:
Tata Steel moet bezuinigen, baanverlies niet uitgesloten

Reactie Tata Steel

Kort voor de bijeenkomst in Wijk aan Zee noemde Tata Steel het RIVM-rapport 'onvolledig', zo meldt NH Nieuws. Dat deed het bedrijf in een brief aan alle medewerkers.

'Onrust voorbarig'

In het rapport staat vermeld dat de grafietregens schadelijk kunnen zijn voor buitenspelende kinderen. Die conclusie werd getrokken nadat er in een monster zware metalen als lood werden gevonden. Volgens Tata Steel heeft het RIVM niet goed onderzocht wat de effecten van die stoffen op het menselijk lichaam zijn. "Wij kunnen dus concluderen dat de onrust die begin juni is ontstaan onder onze medewerkers voorbarig is geweest", schrijft de directie van Tata Steel.

Wel neemt zegt het bedrijf de overlast door grafietregens serieus te nemen, en zet het eerder aangekondigde maatregelen door.