Verbod genegeerd

Sulfiet in je vlees: het mag niet, maar slagers doen het toch

19 juni 2019 16:25 Aangepast: 19 juni 2019 16:29
Beeld © iStock

Het mag al jaren niet meer, maar slagers blijken het nog steeds te doen: ze geven vleesproducten een mooie rode kleur door er sulfiet in te stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van de voedselautoriteit NVWA.

De helft van de 42 vleesverwerkende bedrijven die de NVWA onderzocht, bleek sulfiet toe te voegen aan het vlees. De dienst inspecteerde onder meer rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar en poulet.

Uit de handel

De onderzochte slagerijen waren geselecteerd omdat ze sulfiet hadden gekocht bij bedrijven die dit soort hulpstoffen verkopen. Zes slagers gaven al direct toe dat ze het bij het bereiden van de producten gebruikten.

De bedrijven hebben een boete gekregen voor het illegale gebruik van de stof én omdat ze het niet op de verpakking hadden gezet. Een aantal producten is uit de handel gehaald.

Vorig jaar bleek ook al dat veel slagers sulfiet in hun producten stopten. De NVWA heeft twee slagersorganisaties gevraagd om hun leden daarop aan te spreken.

Sulfiet mag niet in vlees

De hulpstof sulfiet kleurt het vlees rood, maar mag er al tientallen jaren niet meer aan worden toegevoegd. Het mag nog wel in andere voedingsmiddelen, zoals fruit en vruchtensap, tomatenpuree, soep en sauzen. Maar boven een bepaalde hoeveelheid (10 milligram sulfiet per kilo product) moet het altijd op de verpakking staan.

Sulfiet is één van de veertien allergenen waarvoor dat geldt. Ook als de consument onverpakte levensmiddelen koopt – zoals vlees uit de koeltoonbank van de slager – moet de informatie worden vermeld.

Als je overgevoelig bent voor sulfiet en je krijgt het toch binnen, kun je allergische reacties krijgen, soms mild, soms heftig. De verschijnselen variëren van hartkloppingen tot huiduitslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Proost! Eindelijk wijn zonder hoofdpijngoedje sulfiet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore