Ga naar de inhoud
Ook jongens inenten

'Uitbreiding HPV-vaccinatie kan jaarlijks honderden levens redden'

Archieffoto. Beeld © iStock

Als jongens voortaan ook ingeënt worden tegen het HPV-virus, kan dat honderden levens redden, zegt de Gezondheidsraad. "Aan de ene kant zijn jongens daardoor beter beschermd tegen onder andere anus-, penis- en keelkanker, en aan de andere kant kan het virus zich minder goed verspreiden en worden minder meisjes ziek."

De Gezondheidsraad bracht vandaag een nieuw advies uit over het vaccineren tegen HPV. De vaccinatiegraad bij meisjes moet omhoog en jongens moeten voortaan ook worden ingeënt.

Gezondheidsraad:
Lees ook:
Gezondheidsraad: ook jongens inenten tegen HPV

Het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt baarmoederhalskanker, maar speelt ook een rol bij andere vormen van kanker, zoals aan de anus, penis, vagina, schaamlippen en mond- en keelholte.

Sterfgevallen waarbij HPV een rol speelt
Aandoening Aantal nieuwe patiënten per jaar (bij benadering) Sterfgevallen per jaar (bij benadering) 
Baarmoederhalskanker 800 200
Anuskanker 200-300 60
Vaginakanker 60 20
Vulvakanker 300-400 100
Peniskanker 160 30
Kanker in mond- en keelholte 1600-1800 600

Bron: Gezondheidsraad

Onwetendheid
Lees ook:
Onwetendheid over schaamlipkanker: 'Om te overleven, is alles weggehaald'

Vaccinatiegraad omhoog

Professor Gemma Kenter zegt dat het uitbreiden van het vaccinatieprogramma in Nederland honderden levens kan redden. Ze is emeritus-hoogleraar gyneacologische oncologie in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en Amsterdam UMC en voorzitter van de commissie de namens de Gezondheidsraad onderzoek deed naar vaccinatie tegen HPV.

"Als we de vaccinatiegraad bij meisjes omhoog halen naar 60 procent", zegt Kenter, "worden daarmee alleen al 450 gevallen van kanker bij vrouwen voorkomen, en nog eens 100 gevallen van kanker bij mannen."

Sterfte

"Als we ook 40 procent van de jongens inenten, worden daarmee voorkomen dat ongeveer 160 mensen kanker krijgen." Volgens Kenter leidt kanker waarbij het HPV-virus een rol speelt, in 25 tot 30 gevallen tot het overlijden van een patiënt, afhankelijk van de kankersoort. "Als we dus jongens, maar ook meer meisjes gaan inenten, kunnen jaarlijks honderden sterfgevallen voorkomen worden."

Kim
Lees ook:
Kim kreeg baarmoederhalskanker: 'Stel je mij echt de vraag of je moet vaccineren?'

Zelfde vaccin

Als jongens worden opgenomen in het vaccinatieprogramma, zullen ze hetzelfde vaccin krijgen als de meisjes. "Het vaccin werkt precies hetzelfde. Door de inenting herkent je lichaam het HPV-virus als je hiermee in aanraking komt. Je lichaam ruimt het virus dan op. En daarmee voorkom je een infectie."

Er worden geen bijwerkingen verwacht bij de mannen. "Daar was lange tijd iets minder over bekend, maar als we kijken naar bijvoorbeeld Australië, waar mannen al veel langer zijn opgenomen in het vaccinatieprogramma, dan komen daar geen verontrustende berichten vandaan. De grootste zorg was ooit dat het vaccin zou leiden tot het chronisch vermoeidheidssyndroom, maar er is geen enkele aanwijzing die dat onderschrijft."

Zijn er bijwerkingen?

Het RIVM, dat het rijksvaccinatieprogramma uitvoert, krijgt veel vragen over het HPV-virus, het vaccin en de mogelijke bijwerkingen. Dit staat er op de site van het RIVM te lezen:

Zijn er bijwerkingen?
Vaccins kunnen altijd bijwerkingen veroorzaken. Bijwerkingen worden goed in de gaten gehouden, om te zorgen voor een veilig vaccinatieprogramma. Na de inenting tegen het HPV-virus kun je pijn rond de prikplek en spierpijn in je bovenarm krijgen. Dat kan soms een week duren. Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk een rode huid of een verdikking op de prikplek. Sommige meisjes krijgen buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. De meeste klachten zijn mild en gaan vanzelf weg. Er zijn nooit ernstige, blijvende klachten gemeld die zijn veroorzaakt door het vaccin.

Wat is bekend over de bijwerkingen op lange termijn?
Bijna 10 jaar geleden zijn veel jonge vrouwen voor het eerst ingeënt met het HPV-vaccin. Hun gezondheid wordt al die jaren in de gaten gehouden. Zij hebben geen klachten die door het vaccin veroorzaakt zijn. Het is niet te verwachten dat op lange termijn bijwerkingen zijn van het HPV-vaccin.

Kun je door de prik overlijden of onvruchtbaar worden?
Als je op internet zoekt kom je informatie tegen van mensen die zeggen dat je door de prik kunt overlijden of onvruchtbaar kan worden. Het vaccin bevat geen stoffen die invloed hebben op je voortplantingsorganen en kunnen dus geen onvruchtbaarheid veroorzaken. Er is ook nog nooit iemand overleden aan een HPV-vaccinatie.

Kan het vaccin, net als bij het medicijn DES diëthylstilbestrol is een kunstmatig vrouwelijk hormoon , voor gehandicapte kinderen zorgen?
Nee. DES was een medicijn om vroegtijdige bevalling te voorkomen en werd tijdens de zwangerschap gegeven. Het HPV-vaccin mag niet worden gegeven tijdens de zwangerschap. Bovendien zijn er sinds de jaren 60 (toen DES gebruikt werd) veel strengere regels voordat medicijnen en vaccins gebruikt mogen worden.

Bron: RIVM

Ook
Lees ook:
Ook jongens vaccineren tegen HPV: 'Zo verklein je de kans dat meisjes ziek worden'