Ga naar de inhoud
Aanklacht voor MH17

Rebellencommandant Girkin: 'Ik zal niet getuigen in MH17-zaak'

Girkin, ook bekend als Igor Strelkov Beeld © EPA

Rebellencommandant Igor Girkin zal niet getuigen in de strafzaak tegen hem en drie andere verdachten. Dat heeft hij in Moskou gezegd tegen het Russische persbureau Interfax. Girkin wordt verdacht van betrokkenheid bij het neerhalen van MH17.

Girkin, ook bekend als Igor Strelkov, moet maart 2020 in Nederland terechtstaan voor zijn betrokkenheid bij de crash van het passagierstoestel in 2014, waarbij 298 mensen om het leven kwamen.

Vier
Lees ook:
Vier verdachten aangeklaagd voor MH17-ramp, proces begint op 9 maart 2020

Nederland heeft al gezegd niet om uitlevering van de vier verdachten te vragen. De drie Russische verdachten zitten vermoedelijk in Rusland, de aangeklaagde Oekraïner bevindt zich waarschijnlijk in het deel van Oekraïne waar de regering geen macht heeft. Beide landen leveren geen eigen onderdanen uit, hun grondwetten verbieden dat.

9 maart 2020

Rusland en Oekraïne wordt wel gevraagd de dagvaardingen te overhandigen aan de vier verdachten en om ze te verhoren. De vier kunnen ook op eigen gelegenheid naar de rechtbank op Schiphol komen, waar het proces vanaf 9 maart volgend jaar wordt gehouden. Het proces gaat ook door als de vier verdachten niet aanwezig zijn.

 

Dit zijn de moordverdachten van de MH17-ramp

03:12
Het Openbaar Ministerie gaat drie Russen en een Oekraïner aanklagen voor betrokkenheid bij de MH17-ramp.

Schimmige Strelkov duikt op bij elk conflict

Igor Girkin, alias Igor Strelkov, is bekend als de rebellencommandant in Oost-Oekraïne die een triomfantelijk bericht de wereld in stuurde na het neerstorten van het vliegtuig van Malaysia Airlines, vlucht MH17. Bij vrijwel elk conflict van Rusland, waar ook ter wereld, duikt hij op. Volgens onderzoekscollectief Bellingcat was Girkin volledig op de hoogte van de invoer van de Russische Buk-raket waarmee het vliegtuig uit de lucht werd geschoten.

Girkin, geboren in Moskou in 1970, werkt in de schaduwwereld van de Russische autoriteiten. Het staat vast dat hij bij de Russische veiligheidsdienst FSB heeft gewerkt, de opvolger van de beruchte KGB. De Europese Unie ziet Girkin als agent van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Hij was actief in Bosnië, Transnistrië en Tsjetsjenië. Daarna dook hij op bij de Krim, dat uiteindelijk door de Russen werd geannexeerd.

Minister van Defensie

Later verscheen Girkin in Oost-Oekraïne. Hij riep zichzelf uit tot bevelhebber van de rebellen en vroeg Rusland om militaire steun. Hij werd minister van Defensie in de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. Zijn premier was een andere Russische ultranationalist, Aleksandr Borodaj, en ook die was eerder te zien op de Krim.

Human Rights Watch-onderzoekster Rachel Denber beschreef 'Strelkov' of 'Strelok' (schutter) als een Russische ultranationalist die graag historische veldslagen naspeelt en hoopt dat Rusland weer een wereldmacht wordt. In Donetsk heeft Girkin een 'barbaars militair regime' ingesteld, zegt Denber, die hem verantwoordelijk houdt voor executies en ontvoeringen. Denber zegt dat hij ook betrokken was bij gewelddadige pogingen om Oekraïense verkiezingen te dwarsbomen. Volgens Denber staat niet vast dat Girkin wordt aangestuurd door Moskou, 'maar dat Moskou invloed heeft, is wel zeker'.