Veel verdachten buiten EU

Aantal strafbare bedreigingen politici vorig jaar verviervoudigd

19 juni 2019 13:50 Aangepast: 19 juni 2019 14:32
Geert Wilders is bijna altijd omringd door zijn beveiligers. Beeld © ANP

Het Team Bedreigde Politici van de politie heeft het vorig jaar een stuk drukker gehad. in 2018 kwamen 620 meldingen binnen van een mogelijke bedreiging, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2017. Het aantal strafbare bedreigingen is zelfs verviervoudigd. "De sterke stijging vloeit voort uit toegenomen meldingen van één politicus", meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM meldt niet om welke politicus het gaat, maar algemeen bekend is dat PVV-leider Geert Wilders de bedreigingen aan zijn adres niet over zijn kant laat gaan. In november 2017 maakte hij bekend meer dan 100 aangiftes per maand deed vanwege een bedreiging.

Verdachten buiten de EU

Van alle 620 meldingen vorig jaar zijn 362 gevallen beoordeeld als een strafbare bedreiging. Van die 362 in 2018 geregistreerde zaken leidde in 272 gevallen de verdenking naar verdachten in landen buiten de EU waarmee Nederland geen rechtshulprelatie heeft. 

Bedreigingen

  2017 2018
melding 331 620
strafbare bedreiging 90 362

 

"Wanneer er geen rechtshulprelatie is, is het dikwijls onmogelijk om de identiteit van verdachten te achterhalen. In die zaken is dan ook geoordeeld dat er geen reële kans op een succesvolle vervolging was en is besloten geen nader onderzoek te doen", meldt het OM.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze man wordt gezocht voor het bedreigen van Geert Wilders

De zaken die het OM nog wel in behandeling heeft, zijn vaak bedreigingen die worden gedaan via social media, zoals Facebook, Instagram en Twitter. "Deze bedrijven bevinden zich in het buitenland. Het opvragen van informatie bij deze bedrijven verloopt daarom veelal via rechtshulpverzoeken en dat is vaak een zaak van lange adem."

Strafbare bedreigingen

geen nader onderzoek 272
nog in behandeling 70
straf opgelegd 20

Van de overige 90 zaken zijn er 70 nog in behandeling. In de 20 resterende zaken werden onder meer taakstraffen, een leerstraf en boetes opgelegd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore