'Controle faalt'

'Stalkers trekken zich vaak niets aan van gebiedsverbod'

19 juni 2019 14:27 Aangepast: 19 juni 2019 14:50
Beeld © iStock

Stalkers hebben vaak maling aan een gebiedsverbod of contactverbod dat hun is opgelegd. En de controle daarop door politie en justitie laat ook te wensen over, waardoor de verboden niet erg effectief zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vaak worden schendingen van het verbod pas bekend als de slachtoffers zelf aan de bel trekken. Dat kan echter problemen opleveren voor het rondkrijgen van het bewijs. 

423 zaken bekeken

De onderzoekers analyseerden 423 zaken die bij het Openbaar Ministerie en de reclassering bekend zijn. Daarvan werd in een kwart van de gevallen een verbod geschonden.

In een enquête onder ruim honderd slachtoffers is sprake van twee keer zoveel schendingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Gestalkt, vernederd en vermoord: Hümeyra deed vier keer aangifte, maar ex ging door

Veiligheidsbeleving

De onderzoekers stellen ook vast dat een verbod bij ongeveer de helft van de slachtoffers bijdraagt aan het vergroten van de veiligheidsbeleving.

"Tegelijk voelt ruim twee derde van de slachtoffers zich ondanks het verbod nog altijd erg onveilig. Daarbij speelt ook de angst voor de veiligheid van naasten, die vaak niet door het verbod worden beschermd, een grote rol", staat in het onderzoeksverslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Maud wordt al jaren gestalkt: 'Ik ben bang dat hij mij en mijn dochter iets aandoet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore