MH17

En de soldaat die de knop indrukte? 'Die vinden we ook'

19 juni 2019 15:05 Aangepast: 19 juni 2019 15:08
Een Buk-luchtdoelraketsysteem. Beeld © AFP

Het internationale onderzoeksteam JIT denkt ook de soldaat te kunnen vinden, die op de knop heeft gedrukt van de Buk-lanceerinstallatie waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten. Dat zei Wilbert Paulissen van de politie vanmiddag op een persconferentie over de laatste stand van zaken in het onderzoek. "Ik vind dat realistisch. We weten al meer dan we hier vandaag laten zien."

De gebruikte Buk-installatie was afkomstig van de 53ste Luchtafweerraketbrigade, die gestationeerd is buiten de Russische stad Koersk. Van verschillende soldaten uit die brigade werden vanmiddag foto's getoond door het JIT. De foto's (pdf) zijn rond de datum van de ramp met MH17 gemaakt, in de buurt van het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne.

Foto's

Volgens het JIT weten de soldaten op deze foto's mogelijk meer over de bemanning van de Buk-lanceerinstallatie die verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17. Paulissen zegt dat het JIT graag met hen in contact komt: "Heeft een van de mensen op deze foto's meer informatie over de Buk Telar die werd gebruikt voor het neerhalen van MH17? En welke soldaten waren deel van de bemanning die MH17 neerhaalde?"

Volgens hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke kunnen getuigen die naar voren treden, rekenen op goede afspraken met justitie. "Toegang tot het getuigenbeschermingsprogramma en dus asiel in Nederland is mogelijk. Meer kan ik daar niet over zeggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier verdachten aangeklaagd voor MH17-ramp, proces begint op 9 maart 2020

Vandaag werd bekendgemaakt dat het Openbaar Ministerie vier verdachten aanklaagt voor hun aandeel bij de ramp. Igor Girkin, Sergei Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Ghartsjenko worden gezamenlijk verdacht van het vervoeren van de Buk-lanceerinstallatie naar het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, waaruit vlucht MH17 werd neergeschoten.

"Het JIT verdenkt Girkin, Doebinski, Poelatov en Ghartsjenko ervan een belangrijk aandeel te hebben gehad in de dood van 298 onschuldige burgers", aldus hoofdofficier Westerbeke. "Hun plan, hun samenwerking en hun handelen hebben geleid tot het neerschieten van vlucht MH17. Ze worden verdacht van het verongelukken van vlucht MH17 met de dood van alle inzittenden tot gevolg. En de moord op de 298 inzittenden van vlucht MH17."

Igor Girkin, Sergei Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Ghartsjenko (vlnr) Igor Girkin, Sergei Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Ghartsjenko (vlnr)

Het Openbaar Ministerie zal niet vragen om uitlevering van de vier mannen. De drie Russische verdachten zitten vermoedelijk in Rusland, de aangeklaagde Oekraïner bevindt zich waarschijnlijk in het deel van Oekraïne waar de regering geen macht heeft. Beide landen leveren geen eigen onderdanen uit, hun grondwetten verbieden dat.

Rechtszaak begint in 2020

Nederland gaat Rusland en Oekraïne wel vragen om de dagvaardingen te overhandigen aan de vier verdachten en om ze te verhoren. De vier verdachten kunnen ook op eigen gelegenheid naar de rechtbank op Schiphol komen, waar het proces wordt gehouden. Die rechtszaak begint op 9 maart om 10.00 uur in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol. Het proces gaat ook door als de vier verdachten niet aanwezig zijn.

Wilbert Paulissen van de politie staat de pers te woord. Wilbert Paulissen van de politie staat de pers te woord.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore