Ga naar de inhoud
Aanklacht voor MH17

MH17-nabestaanden: 'Ik had gehoopt op een vergissing, maar het is moord op 298 mensen'

Robbert verloor onder meer zijn broer Erik: 'Schokkend wat ik allemaal heb gehoord'

Hun geliefden krijgen ze er niet mee terug, maar het nieuws dat het Openbaar Ministerie vier verdachten gaat aanklagen die betrokken zijn geweest bij de ramp met MH17, geeft hoop en blijdschap in een gitzwarte periode. Schokkend is het nieuws ook. "Ik had nog hoop dat het allemaal een vergissing was, maar dat is het niet. De aanklacht is nu duidelijk: moord op 298 personen."

Er klinkt applaus vanuit de zaal waar de nabestaanden van de slachtoffers van de vlucht met MH17 te horen krijgen dat er bijna vijf jaar na de ramp vier verdachten aangeklaagd gaan worden.

"Hoewel sommige nabestaanden vrezen voor een showproces, zijn de meesten blij. Het nieuws van vandaag geeft mij hoop", zegt Hans de Borst. "We gaan ze pakken."

'Vervolging
Lees ook:
'Vervolging van verdachten van neerhalen MH17 is grote doorbraak'

Niets is normaal

Hans is een van de ruim 200 nabestaanden die vandaag naar Nieuwegein is gekomen om de ontwikkelingen in het onderzoek naar de ramp met MH17 te horen. Hij verloor zijn 17-jarige dochter Elsemiek. Na een gitzwarte periode van vijf jaar is hij nog altijd boos en verdrietig.

"Ze zeggen dat rouw in fases gaat, maar in deze zaak is niets normaal", vertelt hij omringd door een berg journalisten. Russen, Engelsen, Amerikanen; de journalisten komen overal vandaan. 

De zon breekt door. Hans wijst naar de zon en glimlacht. "De zon breekt na vandaag ook bij mij een beetje door. "Dit nieuws helpt me weer een beetje op weg in dat vreselijke rouwproces."

'Er is bewust geschoten'

Vier namen van verdachten die aangeklaagd gaan worden. De bewijstlast die het JIT heeft aangetoond én een specifieke datum wanneer het proces start. Robbert van Heijningen had nooit verwacht dat er vandaag zoveel bekendgemaakt zou worden.

Wat dit allemaal met hem doet? "Schokkend", is het. "Schokkend."

Dit zijn de moordverdachten van de MH17-ramp

03:12

Raakt me diep

Robberts jongere broer Erik, diens vrouw Tina en neef Zeger kwamen in Oekraïne om het leven. "Ik heb vandaag ook dingen gehoord die ik niet wilde horen. Zo is er nu onomstotelijk bewijs dat er bewust is geschoten. Of ze het nu op dit vliegtuig of op een ander vliegtuig hadden gemunt, er ligt bewijs dat er bewust is geschoten. Ik had nog hoop in een vergissing. Maar het is dus bewust gebeurd. De betrokkenheid van de Russen staat nu voorop. Er ligt een aanklacht: moord."

Wat dit allemaal doet met de verwerking van Robberts verdriet? "Ik werd weer teruggezet in de tijd. In die vreselijk periode. Het heeft me allemaal diep geraakt."

Of er ooit iemand in het beklaagdenbankje komt? "Ik houd de stille hoop."

Nabestaande geschokt door moordaanklacht MH17

05:39

'Kans op vervolging klein'

De kans dat er echt mensen levenslang worden vervolgd, acht Robby Oehlers klein. Hij verloor zijn 20-jarige nichtje Daisy en haar vriend Bryce (23) bij de rampvlucht.

"Maar wat we vandaag hebben gehoord, is goed nieuws", zegt Robby. "Wij zijn een rechtstaat en we gaan nu een proces beginnen. Dat is een enorme geruststelling." 

Rampplek bezocht

Robby nam zelf het risico door zelf naar het gebied in de Oekraïne af te reizen om de rampplek te bezoeken. Daar liep hij rond op een van de plekken waar resten zijn gevonden van het vliegtuig: op zoek naar een teken van zijn nichtje en haar vriend. "Het was er heel stil", vertelt hij. "Er lagen kleine onderdelen van het vliegtuig, wat persoonlijke spullen. "En natuurlijk resten."

Hoe het nu vijf jaar later met hem is? "Ondanks deze vreselijke gebeurtenis die wij nooit vergeten, gaat het goed. Ik ga trouwen, heb een leuk huisje in Noord-Holland en ik hoor iedere dag de vogeltjes fluiten. En geniet daar van."

Dit
Lees ook:
Dit zijn de moordverdachten van de MH17-ramp