Ga naar de inhoud
Aanklacht voor MH17

'Vervolging van verdachten van neerhalen MH17 is grote doorbraak'

Beeld © AFP

De vervolging van vier verdachten van de ramp met de MH17 is een grote doorbraak na vijf jaar onderzoek door het JIT, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Voor het eerst noemt het JIT keihard de namen van vier personen die betrokken zijn bij het neerhalen van MH17. En de link met Rusland is zeer helder. Dat maakt het een gigantische doorbraak."

Vandaag maakt het Openbaar Ministerie bekend dat het vier verdachten gaat aanklagen die betrokken zijn bij de ramp met MH17. Op 9 maart begint de rechtszaak tegen de verdachten op een speciale rechtbank bij Schiphol.

De verdachten zijn Igor Girkin, Sergei Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Ghartsjenko. Zij stonden in contact met Moskou, meldt het internationale onderzoeksteam naar de ramp (JIT). Een motief voor het neerhalen van vlucht MH17 is tijdens de bijeenkomst voor nabestaanden niet genoemd.

Nabestaande geschokt door moordaanklacht MH17

05:39
"Je hoopte dat het niet doelbewust was. De nieuwe informatie laat zien dat dat wel zo is."

Volgens Lambie zijn er nu twee zaken van belang. "Het eerste is de medewerking van Rusland. Tot nu toe hebben ze niet meegewerkt. De verwachting is ook niet dat ze dat vanaf nu wel zullen doen, ook niet nu het JIT zo duidelijk namen heeft genoemd, en bewijs heeft geleverd van Russische betrokkenheid. De link tussen Rusland en de daders valt niet meer te ontkennen", zegt Lambie.

Relatie Nederland en Rusland

Dit gaat ook de relatie tussen Nederland en Rusland domineren, volgens Lambie. "De verwachting is dat premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Blok steun zullen zoeken bij andere landen om Rusland verantwoordelijkheid te laten erkennen. We zien de afgelopen dagen al dat Rusland elke verantwoordelijkheid afwijst en zegt dat het onderzoek niet onafhankelijk is, omdat bijvoorbeeld Oekraïne wel mocht meedoen met het onderzoek en zij niet. Dat gaan we de komende tijd ook horen van Rusland. Het ligt niet in de verwachting dat Rusland de toon wijzigt."

Er is nog een andere kant, zegt Lambie. "Hoe gaat het nu verder met de rechtszaak? Het kan niet anders dan dat het een veroordeling wordt bij verstek. Alle insiders houden daar rekening mee. Dat zal in maart 2020 verder duidelijk worden, als de rechtszaak begint."

De persconferentie is hier live te volgen:

Bellingcat:
Lees ook:
Bellingcat: 10 nieuwe namen en foto's van mogelijke betrokkenen MH17-ramp

Vijf jaar geleden

Bij de ramp met MH17 op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Volgende maand is het vijf jaar geleden dat de vlucht van Schiphol naar Kuala Lumpur boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten.

Het vliegtuig is neergehaald met een Buk-raket, afkomstig van de 53ste luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger.

Hoe een mooie zomerse dag inktzwart werd

02:45