Moord niet bewezen

20 jaar cel en tbs geëist tegen Sjonny W. voor ombrengen drie vrouwen

19 juni 2019 14:04 Aangepast: 19 juni 2019 14:08
Verdachte Sjonny W. tijdens zijn proces Beeld © ANP

Tegen Sjonny W., de man die wordt verdacht van het ombrengen van drie vrouwen, is door het Openbaar Ministerie 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Justitie houdt de 46-jarige W. verantwoordelijk voor de dood van de sinds maart 2017 vermiste Sabrina Oosterbeek (30) en verdenkt hem daarnaast van het ombrengen van de eveneens 30-jarige Roemeense Mirela Mos in 2004 en betrokkenheid bij de dood van Monique Roossien (26) in 2003. 

Het Openbaar Ministerie gaat in alle drie de gevallen voor doodslag, omdat moord, waarbij voorbedachten rade vereist is, niet kan worden bewezen. De opnieuw volledig in het zwart geklede W. hoorde de strafeis uiterlijk onbewogen aan.

W. ontkent

Volgens het OM is Amsterdammer W. telkens de laatste geweest die de vrouwen levend heeft gezien. W. zit sinds 27 juni 2017 in voorarrest.

Hij ontkent dat hij ook maar iets met de drie moorden te maken heeft gehad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Seriemoordenaar' Sjonny W. voor rechter: 'Zo lang op gewacht'

Verslaafd aan drugs

Naar Sabrina Oosterbeek is enkele maanden geleden nog gezocht, zonder resultaat. Het lichaam van Mirela Mos werd in stukken gesneden en in vuilniszakken verpakt gevonden.

Het stoffelijk overschot van Monique Roossien werd onder aan een dijk langs het IJmeer aangetroffen. De vrouwen zouden verslaafd aan drugs zijn geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bloedsporen in auto linkte Sjonny W. aan andere moordzaak

Emotionele momenten

Vanmorgen kregen nabestaanden van de slachtoffers het woord. Dat leidde tot emotionele taferelen: "Ik vraag me elke dag wat er met haar is gebeurd", zei de moeder van Sabrina Oosterbeek, die haar leven sinds de verdwijning van haar dochter een nachtmerrie noemt. "Ik kan geen snelweg op rijden zonder me af te vragen of ze eronder ligt. Ik wil mijn meissie terug, hier, bij ons, waar ze hoort."

Hoop dat haar dochter nog leeft, heeft ze niet meer. "Ik voelde meteen al leegte, dat ze er niet meer was. Ik ben boos op degene die weet waar ze is en dat niet vertelt. Ik wil haar begraven in een witte kist. Dat verdient ze. Haar leven was donker."

Ook Linda Roossien zei haar zus Monique 'nog elke dag' te missen. "Hoe zou het zijn als degene die je dit heeft aangedaan zo stoer zou zijn te bekennen? Dan zouden wij als familie na zestien jaar eindelijk rust hebben."

Geweld 'geen rode draad'

Volgens gedragskundigen is gewelddadig gedrag geen rode draad geweest in het leven van Sjonny W., ook niet in periodes dat hij zich te buiten ging aan het gebruik van drank en drugs. "Er waren incidenten waarbij hij geweld gebruikte, maar er was geen sprake van structureel gewelddadig gedrag", zei een expert van het Pieter Baan Centrum. "Ook in de tijd dat hij intensief drugs gebruikte, had hij geen kort lontje."

De misdrijven waarvan W. wordt beschuldigd, hadden op basis van de persoonlijkheidsstoornis die bij hem is vastgesteld 'nooit kunnen worden voorspeld', zei de deskundige. "Dergelijke feiten zouden niet bij ons zijn opgekomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore