Ga naar de inhoud
Aanklacht voor MH17

Vier verdachten aangeklaagd voor MH17-ramp, proces begint op 9 maart 2020

Igor Girkin, Sergei Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Ghartsjenko (vlnr)

Het Openbaar Ministerie gaat vier verdachten aanklagen die betrokken zijn geweest bij de ramp met MH17. Zij worden vanaf 9 maart 2020 vervolgd voor moord. In het onderzoek naar de ramp is een duidelijke link met Rusland aangetoond.

Onder de verdachten is Igor Girkin, de rebellencommandant in het oosten van Oekraïne. Ook Sergei Doebinski en Oleg Poelatov uit Rusland en Leonid Ghartsjenko uit Oekraïne worden aangeklaagd. Zij worden gezamenlijk verdacht van het vervoeren van de Buk-lanceerinstallatie naar het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, waaruit vlucht MH17 werd neergeschoten. Het viertal wordt op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst.

Dit zijn de moordverdachten van de MH17-ramp

03:12
Het Openbaar Ministerie gaat drie Russen en een Oekraïner aanklagen voor betrokkenheid bij de MH17-ramp.

'Duidelijke link met Rusland'

De vier verdachten stonden in nauw contact met Moskou, meldt het internationale onderzoeksteam naar de ramp (JIT). "Dit toont aan dat er een duidelijke link is met Rusland", zegt politiek verslaggever Fons Lambie, die het onderzoek nauw volgt.

"Het JIT verdenkt Girkin, Doebinski, Poelatov en Ghartsjenko ervan een belangrijk aandeel te hebben gehad in de dood van 298 onschuldige burgers", aldus hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke. "Hun plan, hun samenwerking en hun handelen hebben geleid tot het neerschieten van vlucht MH17. Ze worden verdacht van het verongelukken van vlucht MH17 met de dood van alle inzittenden tot gevolg. En de moord op de 298 inzittenden van vlucht MH17."

Geen uitleveringsverzoek

Het OM gaat ervan uit dat de drie Russische verdachten zich in Moskou bevinden. De enige Oekraïense verdachte zou nog in het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne verblijven. Het Openbaar Ministerie gaat niet vragen om de uitlevering van de vier mannen. Rusland en Oekraïne leveren geen onderdanen uit.

Nederland gaat Rusland en Oekraïne wel vragen om de dagvaardingen te overhandigen aan de vier verdachten en om ze te verhoren. De vier verdachten kunnen ook op eigen gelegenheid naar de rechtbank op Schiphol komen, waar het proces wordt gehouden.

'Vervolging
Lees ook:
'Vervolging van verdachten van neerhalen MH17 is grote doorbraak'

Eerder vandaag presenteerde onderzoekscollectief Bellingcat zijn nieuwste onderzoeksresultaten. Bellingcat heeft twaalf verdachten in beeld die betrokken zouden zijn geweest bij het neerhalen van MH17. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het transport van de lanceerinstallatie, het wegvoeren ervan, of de lancering van de Buk-raket.

Geheime dienst

Onder de twaalf verdachten is geheim agent Sergei Doebinski, wiens naam al in 2017 werd genoemd in het onderzoek naar de aanslag. De meeste aandacht in het Bellingcat-onderzoek gaat uit naar hem. Doebinski wordt door Bellingcat aangewezen als leider van de geheime dienst van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk.

Bij de ramp met MH17 kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Volgende maand is het vijf jaar geleden dat de vlucht van Schiphol naar Kuala Lumpur boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten. Het vliegtuig is neergehaald met een Buk-raket, afkomstig van de 53ste luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger.

Bellingcat:
Lees ook:
Bellingcat: 10 nieuwe namen en foto's van mogelijke betrokkenen MH17-ramp