Ga naar de inhoud
Hoger beroep

Vrijspraak en voorwaardelijke celstraf voor agenten zaak-Henriquez

Mitch Henriquez

Een van de twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, is in hoger beroep vrijgesproken. De ander zag zijn celstraf van zes maanden voorwaardelijk gehandhaafd blijven.

Volgens het hof had de vrijgesproken agent bij het slaan tegen Henriquez' hoofd en het wrijven van pepperspray in diens gezicht geen buitenproportioneel geweld gebruikt.

Nekklem verwijtbaar

De andere agent gebruikte een nekklem tegen de 42-jarige Arubaan. Volgens het hof is door het te lang voortzetten van die nekklem 'aanmerkelijk letsel ontstaan'. Daarom is het handelen van de agent 'verwijtbaar, niet proportioneel en derhalve niet rechtmatig'. 

Het hof acht bewezen dat deze agent Henriquez heeft mishandeld met de dood tot gevolg. Daarvoor krijgt hij zes maanden voorwaardelijk. De rechter vond een beroepsverbod niet nodig.

Familie aangeslagen en verbijsterd

De familie van Mitch Henriquez is zeer teleurgesteld en aangeslagen door de uitspraak. Volgens hun advocaat Richard Korver zijn de nabestaanden het er onder meer niet mee eens dat het hof de handelingen van de twee agenten uit elkaar heeft getrokken. 

De familie is ook verbijsterd over de motivering van de strafmaat. Het hof betrekt als verzachtende omstandigheid onder meer de publiekelijke verantwoording die de agenten hebben moeten afleggen, maar Korver benadrukt dat de agenten anoniem zijn gebleven en afgeschermd zaten.

De advocaat noemt deze dag een slechte dag voor de bescherming van burgers, omdat ze al risico lopen als ze een grap maken. Want daar ging het bij Henriquez om, zei Korver.

Moeder: God zal hen straffen

Ook de verdrietige moeder van Henriquez en zijn neef lieten zich na afloop in die richting uit. ''Deze straf is niet goed. Agenten kunnen nu mensen blijven doodmaken'', zei ze. Volgens haar liegen de agenten en zullen ze van God alsnog hun straf krijgen.

De neef van Henriquez benadrukte ook dat er veel leugens zijn in deze zaak. Zo vindt de familie dat ten onrechte wordt volgehouden dat Henriquez flink verzet had geboden bij zijn aanhouding. Volgens hem was daar geen sprake van en zijn de agenten er met zijn allen meteen vol in gegaan, zo hebben ze destijds zelf gezien.

Voorwaardelijke celstraf

Door het Openbaar Ministerie was tegen beiden een celstraf van zes maanden voorwaardelijk geëist. Ook zouden zij twee jaar niet bij de politie mogen werken. 

De Haagse rechtbank veroordeelde de agenten eind 2017 tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. De agenten waren tegen dat vonnis in beroep gegaan. Het OM had in eerste aanleg de rechtbank gevraagd de agenten wel schuldig te verklaren, maar geen straf op te leggen.

Pepperspray en wapenstok

Henriquez overleed na zijn arrestatie tijdens een Haags muziekfestival juni 2015. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en wees daarbij op zijn kruis.

Er waren vijf agenten - met pepperspray en wapenstok - nodig om de grote en sterke Henriquez in bedwang te krijgen.

Nabestaanden
Lees meer
Nabestaanden Mitch Henriquez krijgen niets te horen over hulp aan agenten

Dagenlange rellen

De dood van Henriquez zorgde destijds voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk. De bij de arrestatie betrokken agenten werden ernstig bedreigd.

Zij hebben zelfs moeten onderduiken. Mede daarom zaten ze volledig afgeschermd in de rechtbank. Ze werden aangeduid als DH01 en DH02.