Verkiezing op tv

Rick verkozen tot minister van Gehandicaptenzaken: 'Kansen moet je pakken'

18 juni 2019 15:46 Aangepast: 18 juni 2019 15:47
Rick Brink net na zijn overwinning. Beeld © Frank van der Burg

Het was niet makkelijk om hem vandaag te spreken, want als kersverse 'minister van Gehandicaptenzaken' rolt Rick vandaag van interview naar interview. "Toen ik wakker werd, kon ik het nog niet geloven, maar de felicitaties stromen binnen. Mijn telefoon is ontploft."

Gisteravond werd de 33-jarige Rick Brink uit Hardenberg verkozen tot de allereerste officieuze Minister van Gehandicaptenzaken van Nederland. Dat gebeurde tijdens een live-uitzending die werd gepresenteerd door Lucille Werner. Zij vindt dat er te weinig aandacht is voor de gehandicapten in Nederland.

Felicitaties

Na zijn overwinning volgde felicitaties van onder meer minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Rick zal maandelijks bij hem langsgaan in Den Haag om relevante onderwerpen op de politieke en media-agenda zetten, in de hoop zo obstakels weg te nemen voor de 1,8 miljoen Nederlanders met een handicap. 

Maar ook vandaag stromen de felicitaties nog altijd binnen. "Mijn telefoon is ontploft", vertelt Rick aan RTL Nieuws. "Het is ongelooflijk, het gaat de hele dag al door."

Glas halfvol

Rick lijdt aan osteogenis imperfecta, een erfelijke bindweefselaandoening waardoor hij in een rolstoel zit. Hij werkt als projectmanager bij een salarisverwerkingsbureau en is bovendien raadslid in de gemeente Hardenberg. "Of dat geholpen heeft bij het winnen van de verkiezing weet ik niet, maar ik weet wel hoe de hazen lopen in de politiek, en dat is wel handig als ik straks aan de slag ga."

Rick omschrijft zichzelf als een 'positief persoon'. "Ik ben opgevoed met het idee dat je zelf je kansen moet pakken. Als iets niet meteen lukt, moet je kijken hoe het wél kan. Het glas was bij ons thuis altijd halfvol."

Rick wil dat het imago van mensen met een beperking wordt verbeterd. "Ik ben zelf klein van stuk en zit in een rolstoel, dat zorgt soms voor starende blikken. Ik denk dat als mensen met een beperking vaker naar buiten gaan, meedoen, gaan sporten, het normaler wordt en mensen misschien minder gaan staren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werken met een beperking: 'Ik wil me niet laten tegenhouden door mijn rolstoel'

Dit wil Rick als minister bereiken:

Rick is aangesteld als minister voor een jaar. Hij gaat zich vooral inzetten voor de integratie van mensen met een handicap in de samenleving. Dat gaat hij proberen door zich sterk te maken voor:

  • Inclusieve speeltuinen

"Ik wil meer inclusieve speeltuinen. Daar zijn er nu te weinig van. Een inclusieve speeltuin heeft bijvoorbeeld een rolstoelvriendelijk wipwap, en legt meer nadruk op dingen voelen, ruiken, beleven en zien. Als er meer inclusieve speeltuinen zouden zijn, zullen kinderen met en zonder handicap vaker met elkaar spelen, wat zorgt voor meer inclusiviteit."

  • Optimale toegang tot regulier basisonderwijs

"Aangepaste scholen moeten meer verbinding zoeken met het reguliere basisonderwijs. Als kinderen naar school gaan in de buurt waar ze ook wonen, krijgen ze daar ook meer vriendjes en aansluiting."

  • Terugdringen van eenzaamheid bij mensen met een beperking

"Dit is een groot probleem onder mensen met een beperking. Er wordt wel vaak gesproken over eenzaamheid, maar dan gaat het meestal over ouderen. We moeten het gesprek aangaan met gemeenten, want er zijn vaak al allerlei initiatieven. Nu richten die zich nog op ouderen, maar vaak sluit het ook prima aan op mensen met een beperking."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marc de Hond pleit voor meer gehandicapten op tv

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore