Geen wettig betaalmiddel

Slager die 7000 gulden ophaalde, mag ze niet inwisselen voor euro’s

18 juni 2019 14:50 Aangepast: 18 juni 2019 15:06
Slagerij De Schrans in Leeuwarden had een mega-omzet in guldens dit weekend. Beeld © Slagerij De Schrans.

"Tja, ik heb niet goed gelezen", vertelt slager Jilt Zuidema aan RTL Nieuws. Hij draaide afgelopen weekend een omzet van 7000 gulden. Die wilde hij vandaag bij de bank inleveren, maar dat kon niet. Bedrijven mogen sinds 2002 geen guldens meer inwisselen.

De slager had gehoopt dat zijn gulden-actie een ludieke stunt was die een weekend zou duren. Op maandag zou hij de guldens inwisselen voor euro's en weer verder gaan met de normale gang van zaken. "Nu heb ik een dagtaak aan de guldenverzamelaars die langskomen en mensen die willen helpen."

De Nederlandsche Bank accepteert geen guldenbiljetten die door bedrijven zijn verkregen na 27 januari 2002. Sinds die datum is de gulden geen wettig betaalmiddel meer. Bankbiljetten kunnen tot 2032 wel door particulieren omgewisseld worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Friese slager laat zich met guldens betalen: 'Het was zó druk, het leek wel kerst'

Verzamelaars op de stoep

"Er zijn meerdere wegen naar Rome, we lossen dit probleem wel op", daar is Zuidema van overtuigd. "In de paar minuten dat wij aan de telefoon zitten, zie ik alweer twee mailtjes binnenkomen van mensen die me willen helpen."

Onverwacht stonden er verschillende verzamelaars op de stoep die geld wilden inwisselen, maar daar wil Zuidema niet meer op ingaan. "Dan ben ik over drie weken nog bezig die paar briefjes om te wisselen." Spijt van zijn actie heeft hij niet. "Ik denk dat we er over 25 jaar nog steeds over praten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore