Persconferentie morgen

'JIT presenteert namen van vier verdachten neerhalen MH17' 

18 juni 2019 14:01 Aangepast: 18 juni 2019 15:32

Het Joint Investigation Team (JIT) dat het neerhalen van vlucht MH17 onderzoekt, maakt morgen vier namen bekend van verdachten die mogelijk worden vervolgd. Dat zegt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Olena Zerkal.

''De namen zullen worden bekendgemaakt. Er komen aanklachten'', zei ze tegen Interfax-Ukraine. Justitie gaat vervolgens bekijken of er een zaak tegen de vier komt die dan zal dienen bij de rechtbank op Schiphol.

Meer mensen betrokken

Volgens Zerkal gaat het om een topje van de ijsberg. ''Het aantal mensen dat hier bij betrokken is, zal veel groter zijn dan de vier die worden genoemd.''

In het JIT werken Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne nauw samen. Het doel van het onderzoeksteam is te achterhalen hoe de ramp kon gebeuren en de verdachten voor de rechter te brengen.

De persconferentie van het JIT is morgen om 13.00 uur en is live te zien op RTL4 en deze site. Voorafgaand worden nabestaanden ingelicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rebellenleider maakt zich geen zorgen om rechtszaak MH17: 'Het interesseert me niet'

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten waardoor 298 mensen omkwamen, onder wie 193 Nederlanders. Het staat volgens het JIT vast dat het vliegtuig is neergehaald met een Buk-raket die afkomstig was van de 53ste luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger.

De Buk zou zijn geleverd aan de pro-Russische rebellen. Aleksandr Borodaj gaf in 2014 leiding aan die rebellen. Correspondent Martijn Smiers sprak in Moskou met hem. Over zijn herinneringen aan de dag van de ramp, over het bewijs tegen zijn rebellengroep en over het jaarlijkse protest van de nabestaanden tegen Rusland. Bekijk het interview hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore