Ga naar de inhoud
'Ze zijn er slecht aan toe'

Nederlandse kinderen zitten zonder ouders vast in kamp Noord-Syrië

De omstandigheden in het kamp zijn erbarmelijk. Beeld © AFP

In het Syrische kamp al-Hol bij de grens met Irak verblijven twee kinderen van een Nederlandse jihadstrijder. Zonder ouders, en ze zijn er slecht aan toe. Dat meldt Zembla.

Het gaat om twee jongetjes, een baby van drie maanden en een peuter van drie jaar. Ze zijn kinderen van jihadstrijder Hatim Rodgers, die zich overgegeven zou hebben aan de Koerden. Hun Litouwse moeder leeft niet meer; zij werd in maart in het IS-bolwerk Baghouz doodgeschoten.

Slechte gezondheid

De kinderen zijn er slecht aan toe. Ze hebben steeds verschillende verzorgers, meldt het nieuwsprogramma.

Hoewel de kinderen zonder ouders in het kamp zitten, zijn ze vorige week niet meegenomen door de Nederlands-Franse delegatie die twaalf Franse en twee Nederlandse weeskinderen uit Noord-Syrië heeft gehaald. 
 

Nederland
Lees ook:
Nederland haalt IS-kinderen terug uit Syrië: wat is de kans dat zij radicaliseren?

Al-Hol ligt op zo'n 110 kilometer van Mosul. Al jaren zijn de omstandigheden daar zwaar. Er zouden ongeveer 33.000 vluchtelingen leven.

"Deze kinderen moeten onmiddellijk weggehaald worden. Anders sterven ze de hongerdood voor fouten die de ouders hebben gemaakt", zegt de Belgische kinderpsycholoog Gerrit Loots tegen Zembla.

Paspoort ingetrokken

De reden dat de kinderen vorige week niet zijn meegenomen, is dat er geen hulpvraag om consulaire bijstand voor de kinderen is binnengekomen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Zonder hulpvraag verlenen we geen consulaire bijstand", zegt een woordvoerder. 

In 2017 werd het paspoort van Rodgers ingetrokken. Twee jaar daarvoor werd hij bij verstek veroordeeld tot 6 jaar cel, omdat hij lid was van IS.

Zonder paspoort is het niet mogelijk om consulaire bijstand aan te vragen. De advocaat van Hatim Rodgers zegt dat het besluit om zijn staatsburgerschap af te pakken, wordt aangevochten.