Protesten en bedreigingen

Hans wil Gay Pride in Georgië: 'Dit kan een slagveld worden'

18 juni 2019 15:37 Aangepast: 09 juli 2019 11:30
Hans Verhoeven Beeld © Eigen foto

Gay Pride Ambassadeur Hans vertrekt vanavond naar Tbilisi. Hij gaat daar helpen om een zogeheten Pride-walk te organiseren. Ondanks fel protest van de orthodoxe kerk en 'bedreigingen van extreem-rechts'. "Ik vind het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die vinden dat anderen geen bestaansrecht hebben. Daar kan ik heel boos om worden, daarom kom ik in actie."

Zijn koffer is nog niet gepakt, maar Hans Verhoeven (55) uit Amsterdam is er klaar voor. Al weken is hij in aan het bemiddelen met de lokale autoriteiten in Tbilisi, om er voor te zorgen dat er ook daar, net als in Amsterdam, een zogeheten Pridewalk georganiseerd kan worden.

Regenboogvlaggen

Hans zet zich al jaren in om ook buiten Nederland te zorgen voor meer zichtbaarheid van LHBT-ers in de samenleving. "Als je onzichtbaar bent, verandert er niets. Daarom moeten we de straat op. Met regenboogvlaggen en spandoeken, ook op plekken waar dat lastig is. Juist daar. Wij hebben net zoveel recht op een plekje onder de zon als anderen."

Daarom hielp Hans in 2016 bij de organisatie van een Pride in Kiev. In 2017 deed hij hetzelfde in Belgrado en vorig jaar was hij in Pristina, de hoofdstad van Kosovo. "In al deze landen stond de overheid niet te springen om een Pride te organiseren, of het zelfs maar te faciliteren. Dan gaven ze bijvoorbeeld wel toestemming, maar werd het evenement verbannen naar een plek ver buiten de stad, waar niemand ons zou zien." 

Buitenlandse druk

Na veel druk vanuit het buitenland gingen die landen uiteindelijk overstag, en gaven toestemming voor het organiseren van een Pride op een prominentere plek. Ook zorgden ze voor beveiliging van de deelnemers. "In Kiev waren er zo'n 6000 agenten en militairen op de been om een groepje van 150 mensen te beschermen."

Hans bij de pride in Kiev (2016) Hans bij de pride in Kiev (2016)

Orthodoxe kerk

Of de regering van Georgië komende zaterdag ook massaal op de been is, is de vraag. "Georgië is veel minder gevoelig voor buitenlandse druk. Politici zijn veel meer bezig met de nationale verkiezingen over twee jaar, dan een eventuele toetreding tot de Europese Unie in een verre toekomst."

De weerstand tegen de komst van een Pride is enorm, merkt Hans. "De leider van de orthodoxe kerk heeft gezegd dat de Pride niet door mag gaan, en dat mensen straks niet moeten stemmen op politici die de Pride wél willen faciliteren. Ze organiseren een tegendemonstratie om de traditionele gezinswaarden te promoten."

Bedreigingen

Ook dreigt er gevaar van extreem-rechtse groeperingen. "Die hebben gezegd dat ze 'een beweging' op de been zullen brengen en hebben aangekondigd dat ze geweld zullen gebruiken. Het kan wel eens een slagveld worden als die partijen niet uit elkaar gehouden worden."

Gewapend met een brieven van de gemeente Amsterdam en meerdere Kamerleden stapt Hans vanavond in het vliegtuig. "Ik ga morgen als eerste naar de Nederlandse ambassadeur om te vragen of hij mee wil lopen. Dat zou de kans op beveiligers al vergroten."

Maar ook als er geen beveiliging is, zullen er volgens Hans activisten zijn die zaterdag een mars zullen lopen. "Of het er nou 10 of 100 zijn, dat weet ik niet. Maar we gaan lopen, desnoods met gevaar voor eigen leven. En we zullen zichtbaar zijn om zo onze plek in de maatschappij op te eisen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreemrechtse demonstranten opgepakt bij Gay Pride Kiev

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore