Gelijke rechten

Lasser Miriam werkt tussen de mannen: 'Ze keken hoever ze konden gaan met geintjes'

18 juni 2019 16:28 Aangepast: 18 juni 2019 17:01
Miriam is al 26 jaar de enige vrouwelijke lasser bij haar bedrijf.

Een half jaar lang hebben vrouwen van TU Eindhoven geen concurrentie van hun mannelijke collega’s tijdens een sollicitatie. Zo hoopt de universiteit op meer vrouwelijke hoogleraren. Miriam is lasser en weet als geen ander hoe het is om in een mannenomgeving te werken.

"In het begin had ik geen eigen ruimte waar ik me kon omkleden en hing er een poster van een naakte vrouw in de loods." Miriam Rouw (50) begon 26 jaar geleden als lasser bij Damen Schelde Naval Shipbuilding. Inmiddels is er veel veranderd. Er is een damestoilet en een kleedruimte met douche speciaal voor haar. "Maar de mannengrappen blijven."

Haar broer was lasser, dat beroep leek beter bij haar te passen dan de horeca-opleiding die ze aan het doen was. "Nog steeds vind ik het vak hartstikke leuk. In het begin probeerden de mannelijke collega's me uit. Hoe ver konden ze gaan met geintjes? Had ik wel dezelfde kwaliteiten? Het duurde een paar jaar, maar sindsdien word ik volledig geaccepteerd en gerespecteerd."

'Huh, een vrouw?'

In de loods waar ze het meeste werk doet, kennen de mannen haar inmiddels goed. Maar als ze aan boord van een schip moet lassen, wordt er nog weleens raar opgekeken. "Ze zeggen niks, maar ik zie hun blik: huh, een vrouw? Maar ook daar is de sfeer altijd goed."

Het werk kan lichamelijk zwaar zijn, daar heeft Rouw een oplossing voor. "Ik kan een kraantje gebruiken waarmee ik de zware platen til. Of een collega helpt even mee." Ze ziet zichzelf geen ander werk doen, al maakt ze zich soms zorgen om de toekomst. "Soms vraag ik me af of ik dit werk over tien jaar lichamelijk nog kan volhouden, maar dat probleem hebben de mannen ook."

Alleen vrouwen mogen solliciteren

TU Eindhoven opent vacatures voor wetenschappelijk personeel voorlopig alleen voor vrouwen. De maatregel gaat 1 juli in en moet ertoe leiden dat volgend jaar al een op de vijf hoogleraren vrouw is. 

Op vacatures waarbij er niet binnen een half jaar een geschikte vrouwelijke kandidaat wordt gevonden, kunnen ook mannen solliciteren. Maar ook dan moet de sollicitatiecommissie ten minste één vrouw en één man uitnodigen.

Verloskundige François Hesseling. Verloskundige François Hesseling.

Man in vrouwenwereld

François Hesseling (41) werkt al 16 jaar als verloskundige. Hij is omringd door vrouwen. "Het zijn vooral de mannen van de vrouwen die soms een drempel over moeten als ze me zien", vertelt Hesseling. "Al hoor ik dat meestal pas bij de nabespreking, als we een band hebben opgebouwd en de bevalling goed is verlopen."

Hesseling heeft de verloskundepraktijk in 2003 mee opgezet en is er altijd blijven werken. "Toen we net begonnen, namen we de zorg van de huisartsen over. Vrouwen waren het gewend dat hun huisarts of gynaecoloog een man was, die keken niet raar op. Maar als ik nu een stel op spreekuur heb, zijn het vooral de mannen die soms hun bedenkingen hebben. De vrouwen hebben allang via een zus of vriendin gehoord dat ik hier werk."

De meest gehoorde vooroordelen? Dat Hesseling wel homo zal zijn of dat hij als man een inwendig onderzoek ziet als iets seksueels. Hesseling: "Totale onzin natuurlijk. Net als bij de huisarts of gynaecoloog is het voor mij gewoon werk."

'Vrouwen blijven langer hangen bij een voorval'

Hesseling wordt in zijn praktijk omringd door zeven vrouwelijke collega's. Hij heeft er geen moeite mee dat hij de enige man is. Besluiten die over het vak gaan, of de visie van de praktijk zijn volgens hem echt niet man-vrouw gebonden. "Er werken hier allemaal professionals met een mening, dat heeft niks met geslacht te maken."

Soms merkt hij het wel, dat hij als man wat 'makkelijker' denkt. "Als er bijvoorbeeld een voorval is geweest, blijven vrouwen langer hangen bij wat er is gezegd. Het is gebeurd, we hebben het erover gehad, we gaan weer verder, denk ik dan." Tijdens de verbouwing van de praktijk moesten er keuzes over de inrichting worden gemaakt. "Ik denk dan: hak een knoop door. Twee weken later kunnen we alsnog andere kussens kopen als het echt niet staat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`