Interview

Rebellenleider maakt zich geen zorgen om rechtszaak MH17: 'Het interesseert me niet'

18 juni 2019 13:21 Aangepast: 18 juni 2019 15:30
Ex-rebellenleider Aleksandr Borodaj in gesprek met correspondent Martijn Smiers.

Tijdens de MH17-ramp was hij de leider van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne: Aleksandr Borodaj. Nu is het vijf jaar later en begint Nederland een rechtszaak tegen de verdachten. "Ik maak me absoluut geen zorgen", zegt Borodaj in een interview met RTL Nieuws.

298 doden vielen er toen vlucht MH17 op 17 juli 2014 werd neergehaald boven Oost-Oekraïne. Aleksandr Borodaj, een Rus uit Moskou, was ten tijde van de MH17-ramp leider van de rebellen in Oost-Oekraïne die door Rusland werden gesteund. Als premier van de 'Volksrepubliek Donetsk' was Borodaj politiek verantwoordelijk voor het rebellengebied.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Openbaar Ministerie begint rechtszaak tegen MH17-verdachten

Een kleine maand na de MH17-ramp trad Borodaj af als premier. Tegenwoordig leidt hij in Moskou een organisatie die steun verleent aan oorlogsveteranen van de pro-Russische rebellen. 

Correspondent Martijn Smiers sprak in Moskou met Borodaj. Over zijn herinneringen aan de dag van de ramp, over het bewijs tegen zijn rebellengroep en over het jaarlijkse protest van de nabestaanden tegen Rusland. Bekijk het interview hier.

Volgens het Joint Investigation Team (JIT) is MH17 neergehaald door een Russische Buk-raket. Die zou Rusland hebben geleverd aan de rebellen van Borodaj. Maar volgens Borodaj hadden de rebellen die helemaal niet en zijn foto's die bewijzen dat er wel degelijk een Buk-raket was, nep.

Goede vervalsing

"Oekraïne heeft al veel foto's en telefoontaps gepresenteerd die nep waren. Het is technisch perfect mogelijk om met photoshop een hele goede vervalsing te maken die net echt lijkt."

Maar waaruit dan blijkt dat de bewijsmaterialen zijn vervalst, kan Borodaj niet zeggen. "Weet u? Het is niet aan mij om dat te bewijzen. Ik maak me absoluut geen zorgen. Die Buk-raket, die foto’s, die telefoongesprekken: het is voor mij allemaal ruis op de achtergrond. Waarom zou ik me bezighouden met ruis?"

Pro-Russische rebellen op de rampplek in juli 2014. Pro-Russische rebellen op de rampplek in juli 2014.

Morgen om 13.00 uur zal het Joint Investigation Team (JIT) bekendmaken dat het Openbaar Ministerie een rechtszaak begint tegen een aantal MH17-verdachten. De verwachting is ook dat het onderzoeksteam namen van verdachten bekend gaat maken. 

Niet verantwoordelijk

Zorgen daarover heeft Borodaj naar eigen zeggen helemaal niet. "Waarom zou ik me zorgen maken?" 

De Rus voelt zich niet verantwoordelijk voor de ramp. "Verantwoordelijkheid? Nee, dat voel ik niet. Absoluut niet. Als ik me wel verantwoordelijk of schuldig zou voelen, dan zou de strafzaak me nog interesseren." 

Kans op straf

Of hij zal komen als een rechter daarom vraagt? "Dat besluit ik wel als het zover is. Maar voorlopig interesseert het me niet."

Het bewijs tot nu toe wijst in de richting van Borodajs rebellen. Maar de kans dat Borodaj een eventuele straf moet uitzitten voor de MH17-ramp, is klein: Rusland levert zijn onderdanen niet uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse minister hoopvol over MH17: 'Ook in belang Rusland om verantwoording af te leggen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore