School eist aanpassing

Haga Lyceum: 'Inspectierapport onzorgvuldig en in strijd met wet'

18 juni 2019 09:14 Aangepast: 18 juni 2019 09:43
Het Haga Lyceum in Amsterdam. Beeld © ANP

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam wil voorkomen dat een kritisch rapport van de Inspectie van het Onderwijs openbaar gemaakt wordt. In een kort geding dat donderdag dient, eist het bestuur van de islamitische middelbare school dat het rapport wordt aangepast.

De school schrijft in de dagvaarding dat de inhoud van het rapport op veel punten 'onjuist, onzorgvuldig, onrechtmatig' is en 'in strijd met de wet'.

In maart sloeg de AIVD alarm over het Cornelius Haga Lyceum. Het bestuur van de school zou sinds 2000 in een salafistische en radicale omgeving verkeren. En er was contact met terroristische groepering Kaukasus Emiraat. Die groep is onder meer verantwoordelijk voor aanslagen zoals die in de metro in Moskou in 2010.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Geen salafisme, wel financieel wanbeheer bij Haga'

Volgens de veiligheidsdienst lopen er mensen op de school rond die de helft van het leerplan aan de salafistische geloofsleer willen wijden. 

Maar volgens de school zijn er door de inspectie geen aanwijzingen gevonden van 'ernstige signalen' dat er op de onderwijsinstelling in Nieuw-West sprake zou zijn van een 'klimaat gericht op afzijdigheid van de Nederlandse samenleving'.

Morele conclusie

De school noemt de conclusies van de inspectie 'een morele of zelfs politieke conclusie, die niets te maken heeft met toezicht op de naleving van de toepasselijke wetgeving'.

Vanochtend schreef NRC over het nog ongepubliceerde concept-rapport van de Inspectie. Daarin staat dat de schoolleiding van het Cornelius Haga zich schuldig maakt aan 'wanbeheer, belangenverstrengeling en zelfverrijking'. Maar er zijn geen aanwijzingen dat een deel van de lessen een salafistisch karakter heeft.

Extremisme op Haga Lyceum? 'Ik merk er niets van'

Volgens de leerlingen krijgen zij prima les: 'Alleen krijgen wij les in Arabisch in plaats van Duits.'

Volgens de inspectie zet de school niet aan tot onverdraagzaamheid. Ook belemmert het niet de integratie in de samenleving.

Onrechtmatige uitgaven ter waarde van ruim 170.000 euro moeten worden terugbetaald door de school. De inspectie denkt dat het Haga al binnen twee jaar in de financiële problemen kan komen. 

Het Haga zegt dat de financiële continuïteit van de school geen gevaar loopt, in tegenstelling tot wat de inspectie stelt. Volgens de school hanteert de inspectie onder meer de verkeerde financiële kengetallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderwijsinspectie prijst bestuur omstreden Haga Lyceum in conceptrapport

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`