'Relevante' selectie

Ministerie: schiften in onderzoek toeslagen kinderopvang was nodig

18 juni 2019 09:17 Aangepast: 18 juni 2019 13:03
Staatssecretaris Menno Snel. Beeld © Archieffoto ANP

Staatssecretaris Menno Snel heeft geen vervolgonderzoek ingesteld naar ten onrechte stopgezette kinderopvangtoeslag. Er moest een schifting worden gemaakt in de enorme berg beschikbare documenten, laat zijn ministerie weten.

Het departement reageert hiermee op berichtgeving van RTL Nieuws en dagblad Trouw dat het onderzoek ondeugdelijk was.

FIOD en MKB

De onderzoekers hadden Snel wel voorgesteld een vervolgonderzoek in te stellen. De onderzoekers hebben aangegeven dat, behalve de afdeling die de toeslagen verstrekt, ook andere diensten over belangrijke informatie over de affaire zouden kunnen beschikken. Met name bij de fiscale opsporingsdienst, de FIOD, en de afdeling MKB van de Belastingdienst, bevestigt het ministerie. 

Volgens RTL Nieuws en Trouw heeft het ministerie deze informatie vervolgens links laten liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Staatssecretaris perkte onderzoek falen fiscus in

'Relevante' selectie

Het ministerie werpt tegen dat de onderzoekers niet om toegang tot deze gegevens hebben gevraagd. Ze hebben slechts vervolgonderzoek voorgesteld, waarin de informatie van de FIOD ook meegenomen zou moeten worden. De conclusies van de onderzoekers dateren van oktober, maar nader onderzoek is uitgebleven.

Er moet nu eenmaal altijd een selectie worden gemaakt en dan wordt er altijd gekeken wat relevant is, laat het departement weten. "Wij herkennen ons zeker niet in de berichtgeving van Trouw en RTL Nieuws. Er is wel degelijk deugdelijk onderzoek uitgevoerd en de onderzoekers hebben alle vrijheid gehad."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hoe Menno Snel zich steeds dieper in de nesten werkt

Toeslag stopgezet

De Belastingdienst verdacht de ouders van kinderen bij een gastouderbureau ten onrechte van fraude. De dienst zette hun toeslag stop en vorderde al uitbetaald geld terug.

RTL Nieuws en Trouw meldden eerder dat Snels ambtenaren het onderzoek bemoeilijkten dat de staatssecretaris naar de affaire instelde.

Kamer informeren

Het ministerie zegt dat het terughoudend moet zijn in zijn reactie op de onthullingen van RTL Nieuws en Trouw omdat het eerst de Tweede Kamer moet informeren.

De Kamer heeft een groot aantal vragen gesteld en wil Snel voor de zomer opnieuw aan de tand voelen over de affaire.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Belastingdienst frustreerde onderzoek naar eigen falen in toeslag-affaire

Onderzoekscommissie

Snel heeft een onderzoekscommissie opgedragen zich over de zaak te buigen. Zij staat onder leiding van oud-minister en voormalig vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore