Rapport

'Geen salafisme, wel financieel wanbeheer bij Haga'

18 juni 2019 06:09 Aangepast: 12 juli 2019 10:25
Het Cornelius Haga Lyceum van de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) Beeld © ANP

De schoolleiding van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam maakte zich schuldig aan "wanbeheer, belangenverstrengeling en zelfverrijking". Maar er zijn geen aanwijzingen dat een "deel van de lessen een salafistisch karakter heeft".

Dat meldt NRC op basis van een ongepubliceerd concept-rapport van de Inspectie van het Onderwijs dat de krant heeft ingezien. 

Onrechtmatige uitgaven ter waarde van ruim 170.000 euro moeten worden terugbetaald door de school. Omdat de Inspectie denkt dat het Haga al binnen twee jaar in de financiële problemen kan komen heeft de islamitische middelbare school dertien herstelopdrachten opgelegd gekregen waaraan het moet voldoen om verder te mogen.

Geen antidemocratische tendenzen

Volgens de Inspectie zet de school niet aan tot onverdraagzaamheid. Ook belemmert het niet de integratie in de samenleving.

Omdat de Inspectie het onderzoek begon vanwege AIVD-signalen dat er antidemocratische tendenzen waren, noemt de krant de bevindingen 'opvallend'.

Kort geding

De school dient donderdag een kort geding aan tegen de Staat over het kritische conceptrapport. Schooldirecteur Soner Atasoy eist dat het huidige rapport wordt ingetrokken en dat passages worden aangepast. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore