Ga naar de inhoud
Gelijke rechten en kansen

TU Eindhoven opent vacatures voorlopig alleen voor vrouwen

Beeld © ANP XTRA/Sash Alexander

De TU Eindhoven stelt vacatures voor wetenschappelijk personeel uitsluitend open voor vrouwen. Het college van bestuur heeft dat laten weten aan alle medewerkers en studenten.

De technische universiteit wil vrouwen het liefst voor een periode van vijf jaar aanstellen. De maatregel gaat 1 juli in en moet ertoe leiden dat volgend jaar al een op de vijf hoogleraren vrouw is. Alle vacatures mogen anderhalf jaar lang uitsluitend met vrouwen worden ingevuld.

De maatregel is onderdeel van het Irène Curie Fellowship. Voor iedere nieuwe werknemer komt bovendien een extra budget van 100.000 euro beschikbaar voor eigen onderzoek en ze krijgen een mentor.

Vrouwen
Lees ook:
Vrouwen in de meerderheid in veel studentensteden (maar niet in Delft)

Gelijke rechten en kansen

"We hechten veel belang aan gelijke rechten en kansen voor vrouwen en mannen", zegt rector Frank Baaijens van de TU Eindhoven. "Het is al langer bekend dat een divers personeelsbestand beter functioneert. Het leidt tot betere strategieën, meer creatieve ideeën en snellere innovatie."

Volgens Baaijens had de TU daarom al langer maatregelen om het lage percentage van vrouwelijke academici te verhogen, maar gaat het te langzaam.

Helft van alle nieuwe assistent-professoren

Vacatures waarbij er niet binnen een half jaar een geschikte vrouwelijke kandidaat wordt gevonden, worden daarna buiten het Irène Curie Fellowship-programma geplaatst. Ook dan moet de sollicitatiecommissie tenminste één vrouw en één man uitnodigen.

De TU wil dat ten minste de helft van alle nieuwe assistent-professoren vrouw is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van