Brief Halsema

Amsterdam sluit aso-azc, politie 'overvraagd' door vele incidenten

17 juni 2019 17:52 Aangepast: 17 juni 2019 18:10
De locatie van het aso-azc in Amsterdam-West Beeld © Google Maps

Amsterdam gaat niet door met het plaatselijke aso-azc. Burgemeester Halsema heeft dat aan de gemeenteraad laten weten. Het contract voor de locatie waar overlastgevende asielzoekers wonen, wordt niet verlengd. Een van de redenen daarvoor is de vele politie-inzet op de COA-locatie.

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dit na berichtgeving van De Telegraaf. Volgens Halsema spelen in de keuze voor dit besluit ook andere factoren een rol, zoals de grote vraag naar opvangruimte in Amsterdam. 

Overlastgevers bij elkaar

Het aso-azc werd in 2017 in het leven geroepen zodat overlastgevende asielzoekers niet langer door het hele land verspreid wonen. In Amsterdam-West streek een van die locaties neer. Er is woonruimte voor maximaal 50 bewoners die daar maximaal drie maanden blijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aso-azc opent deze maand in Amsterdam, buurt verdeeld over de komst

De bewoners leven daar in een strikter en meer sober regime. Ook mogen ze niet zomaar overal waar ze willen komen, maar alleen in een kleine straal rondom de locatie. 

Amsterdam had beloofd de locatie twee jaar lang open te houden. Het contract loopt eind oktober af. Aan buurtbewoners was beloofd dat het bij die termijn zou blijven. Burgemeester Halsema houdt zich nu aan die belofte. 

Politie 'overvraagd'

Voor de politie is de azc-locatie bekend terrein. "Wij worden vijf keer per week opgeroepen voor een incident op deze locatie", aldus een woordvoerder. "Dat is onevenredig veel. Wij worden ook echt overvraagd." 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`