12 miljard kubieke meter

Gaswinning in Groningen mogelijk in 2020 op veilig niveau

17 juni 2019 16:03 Aangepast: 17 juni 2019 16:13
Beeld © ANP

De gaswinning in Groningen kan mogelijk al volgend jaar uitkomen op het niveau dat door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) als veilig is aangemerkt. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) laat aanvullende maatregelen uitwerken waarmee dat kan lukken.

Het SodM zegt dat bij een winningsniveau van maximaal 12 miljard kubieke meter gas per jaar het risico op aardbevingen in Groningen tot een aanvaardbaar niveau daalt. Tot dusver werd voor het komende 'gasjaar', dat in oktober begint, uitgegaan van een kleine 16 miljard kubieke meter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gasunie bekijkt of er sneller minder gas gewonnen kan worden

Volgens politiek verslaggever Marieke van de Zilver pleit het SodM er al langer voor om niet meer dan 12 miljard kubieke meter per jaar te winnen. "Maar het kabinet zei altijd: dan komt de leveringszekerheid in gevaar. Dat wil zeggen dat er dan niet voldoende gas meer is voor onze huizen en bedrijven. Maar met de recente beving in Westerwijtwerd is de druk op Wiebes om toch aan dat advies van het Staatstoezicht te voldoen, weer een stuk toegenomen. En dus wordt er nu heel hard gezocht naar alternatieven. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of er toch niet meer stikstof ingezet kan worden. Daarmee kan zogeheten hoogcalorisch gas, dat normaal niet gebruikt kan worden, toch geschikt worden gemaakt voor onze leidingen."

Toch houdt het ministerie ook nu nog een duidelijke slag om de arm, ziet Van de Zilver. "Dat komt ook door die leveringszekerheid, maar ook omdat met een winning van 12 miljard kubieke meter het risico op aardbevingen niet opeens helemaal is verdwenen. Wiebes wil in ieder geval met dit bericht laten zien dat hij er alles aan doet en dat hij de zorgen van Groningers serieus neemt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aardbevingsschade veel sneller afgehandeld, gaswinning niet verder omlaag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore