Hoger beroep

Advocaat vindt dat 'minder-Marokkanen'-zaak Wilders niet door kan gaan

17 juni 2019 14:05 Aangepast: 17 juni 2019 14:15
Geert Wilders en zijn advocaten Beeld © ANP

Als het aan advocaat Geert-Jan Knoops ligt, gaat de rechtszaak tegen zijn cliënt Geert Wilders, die vanaf volgende week op de rol staat, niet door. Eerst moeten er nieuwe ontwikkelingen worden onderzocht.

Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV'er te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014.

Dinsdag begint hoger beroep

Het hoger beroep tegen Wilders begint volgende week dinsdag. Dan staat het bespreken van de verdenkingen tegen Wilders op de planning.

Het gerechtshof in Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - heeft twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling. De uitspraak staat gepland op 11 oktober. Als het hof het met Knoops eens is dat aanvullend onderzoek nodig is, zal de zaak worden uitgesteld.

Openbaar maken stukken

Het hoger beroep liep al vertraging op doordat het hof vorig jaar succesvol werd gewraakt door Knoops.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Opstelten bemoeide zich tóch met proces-Wilders, zaak op losse schroeven

"Wij beslissen deze week wat we gaan doen op de zitting dinsdag", meldt Knoops. De beslissing hangt samen met twee zaken die deze week spelen: het beantwoorden van Kamervragen door de huidige justitieminister Ferd Grapperhaus over de kwestie en een rechtszaak over het openbaar maken van stukken over de vervolging van de Wilders.

Wob-zaak RTL Nieuws

RTL Nieuws heeft via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) geprobeerd ambtelijke adviezen over de vervolging van Wilders openbaar te krijgen, deze zaak dient woensdag in de rechtbank in Utrecht.

Wanneer de rechter in Utrecht hierover uitspraak doet is niet duidelijk, maar de kans is groot dat dat voor het begin van het hoger beroep zal zijn. Wilders en de andere Kamerleden die Grapperhaus vragen hebben gesteld, hebben gevraagd uiterlijk woensdag antwoord te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kamer wil opheldering over rol Opstelten in proces-Wilders

De rechtbank veroordeelde de politicus in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie tekende hoger beroep aan tegen het vonnis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore