Ook tegenaangifte

Aangifte tegen oud-bestuursleden Martijn voor 'verheerlijken misbruik en stimuleren pedofielen'

17 juni 2019 13:52 Aangepast: 17 juni 2019 15:15
Archieffoto van een protestdemonstratie tegen pedovereniging Martijn. Foto ANP

Jurist Yme Drost en Strijd Tegen Misbruik-oprichter Marcel Jeninga hebben in Arnhem aangifte gedaan tegen oud-bestuursleden van vereniging Martijn. Dat laat Jeninga weten aan RTL Nieuws.

Martijn kwam in opspraak omdat ze positief tegenover pedofilie stonden. De vereniging werd in 2014 definitief door de rechter verboden. RTL Nieuws toonde in 2011 aan dat acht bestuurders en oud-bestuurders van de vereniging veroordeeld waren voor zedendelicten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het lange gevecht tegen pedoclub Martijn

Actie ondernemen

De oud-leden van de vereniging gaan op dezelfde voet door als in het verleden, volgens Jeninga. "Ze verheerlijken misbruik, en stimuleren nog steeds andere pedofielen in hun gedrag om te misbruiken."

De nieuwe aangifte gaat om twee personen en een derde is 'niet traceerbaar', zegt Jeninga. "Dat ligt nu allemaal bij het Openbaar Ministerie. Het doel van de aangifte is dat er actie wordt ondernomen", vertelt de oprichter van Strijd Tegen Misbruik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoge Raad verbiedt pedovereniging Martijn

'Smaad en laster'

De Amsterdamse jurist Pieter Vleeming heeft op zijn beurt aangifte gedaan tegen Drost wegens 'smaad en laster door de suggestie te wekken dat de bestuursleden propaganda te verspreiden'. Volgens Vleeming beroepen de voormalige leden van Martijn zich op de vrijheid van meningsuiting.

"En dat weet Drost", laat de Amsterdamse jurist in een verklaring weten. "Drost heeft zich derhalve schuldig gemaakt aan het opzettelijk aantasten van de eer en goede naam van de bestuurders."

Weerstand

Drost wordt naar eigen zeggen 'niet koud of warm' van de tegenaangifte, laat hij desgevraagd aan RTL Nieuws weten. "Alles wat je tegen die mensen onderneemt, stuit regelmatig op weerstand. Als justitie zijn werk kennelijk onvoldoende doet, moeten wij het doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf vragen over vereniging Martijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore