Examenuitslag

Amsterdamse scholieren weten nog steeds niet of ze geslaagd zijn: 'Dit is gewoon zwaar klote'

17 juni 2019 11:39 Aangepast: 17 juni 2019 14:13
Scholieren tijdens hun examen, archieffoto. Beeld © ANP

"Mijn zoon is er eigenlijk heel nuchter over, ik maak me drukker dan hij. Hij gaat ervan uit dat-ie geslaagd is", vertelt Esmeralda Hicks. Haar 17-jarige zoon zit op het Amsterdamse Calvijn College, waar ze al bijna een week wachten op de examenuitslag.

Volgens Hicks is het normaal gesproken een goede en fijne school. "Maar dit is gewoon zwaar klote." Ze was van plan om verhaal te gaan halen op school. Toen ze belde, kreeg ze een vaag antwoord. "Dat de school afhankelijk was van het ministerie", vertelt ze RTL Nieuws.

Niet gemaakt

Volgens de Onderwijsinspectie heeft het Calvijn College zelf iets verkeerd gedaan. Drie toetsen die meetellen voor het eindcijfer waren niet ingevoerd. Bij twee is dat toen alsnog gedaan, maar een Engelse toets wordt beschouwd als niet gemaakt, bleek vorige week.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leerlingen Calvijn College nog altijd geen examenuitslag: 'Al dagen op van de zenuwen'

'Waar is uw kind?'

"Ik vind het sowieso belachelijk dat ze de ouders niet persoonlijk hebben ingelicht. Als je je kind ziek meldt en het wordt niet in het systeem gezet, hangen ze na een uur aan de telefoon: waar is uw kind?" Andersom had Hicks dezelfde communicatie verwacht.

Pas zaterdag, drie dagen nadat de uitslag er had moeten zijn, kregen ouders te horen wat er aan de hand was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezakte Declan (19) is examenmakers te slim af en slaagt alsnog

Stand van zaken

"Het hangt af van de omvang en inhoud van die informatie hoe snel er duidelijk wordt wat de stand van zaken is", vertelt een woordvoerder van de Onderwijsinspectie aan RTL Nieuws. "Per leerling wordt uitgezocht welke toetsen er gemaakt zijn en welke niet."

De school verwacht pas aan het begin van de avond duidelijkheid te kunnen verschaffen. Afgelopen weekend hebben ze uitgezocht wat er precies gebeurd is.

"Waar zitten de problemen en aan welke oplossing denken we? De inspectie moet daarop reageren", zegt woordvoerder Lucas Stassen. De school zal na overleg met de Onderwijsinspectie de ouders en leerlingen informeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Examenstress bij ouders: hoe je het succes van je kind wél positief kunt beïnvloeden

Naar Spanje

Hicks en haar familie gaan over een paar weken op vakantie naar Spanje. Maar als haar zoon dan niet geslaagd is, moet hij ook nog eens herexamens doen. "Hoe gaan we dat oplossen?", vraagt ze zich hardop af.

Haar zoon maakt zich ondertussen niet zo druk. "Hij is er eigenlijk heel nuchter over, ik maak me drukker dan hij. Hij gaat ervan uit dat-ie geslaagd is", vertelt Hicks. Maar helemaal zeker weten, doet hij dat nog steeds.

'Veel spanning'

Het LAKS heeft nog geen klachten ontvangen van scholieren van het Calvijn College, maar volgens voorzitter Jordy Klaas houden ze de situatie nauwgezet in de gaten. "Het gaat natuurlijk om een relatief kleine groep leerlingen. Maar het is heel slecht dat ze zo lang op de uitslag moeten wachten. Dat levert veel spanning op."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore