Terug in de tijd

Friese slager laat zich met guldens betalen: 'Het was zó druk, het leek wel kerst'

17 juni 2019 12:06 Aangepast: 17 juni 2019 12:46
Slagerij De Schrans in Leeuwarden had een mega-omzet in guldens dit weekend. Beeld © Slagerij De Schrans.

Een kilo gehakt voor 20 gulden. Oude tijden herleefden bij de Friese slagerij De Schrans. Vanwege het 25-jarig bestaan konden klanten dit weekend met guldens betalen. "We hebben een omzet van 7.000 gulden gedraaid. Sommige klanten hebben wel twee uur gereden."

Het geeltje, de snip en het tientje. Ze zijn nog lang niet uitgestorven, bleek dit weekend bij slagerij De Schrans in Leeuwarden. Vanwege het jubileum werden de prijzen van toen gehanteerd én konden klanten betalen met het geld van toen: de gulden, dus.

Mega-omzet

Het bleek een gouden actie. "We hebben dit weekend een omzet van 7000 gulden gedraaid. Het leek wel kerst, zo druk was het", zegt slager Jilt Zuidema.

De kratten vlees stonden tot aan het plafond. "We moesten zelfs voorraden aanbreken om alle klanten te kunnen helpen. Sommige mensen hadden meer dan twee uur in de auto gezeten om een stuk vlees in guldens te kunnen kopen."

Ken je hem nog? Het 50 guldenbiljet. Ken je hem nog? Het 50 guldenbiljet.

Heel veel guldens in huis

Voor de actie had het personeel van de slagerij een speciale omrekentabel gemaakt met prijzen. "Het was even wennen, maar ook wel weer heel bijzonder om die oude biljetten door je handen te laten glippen. Nostalgie alom."

Het personeel van de slagerij is verbaasd hoeveel mensen nog guldens in huis hadden. "Sommige klanten kwamen met dikke stapels guldenbiljetten binnen. Ongelooflijk", zegt Jilt.

Miljoenen aan guldens

De slagerij gaat de biljetten omwisselen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Die laat weten dat er op dit moment nog 25,7 miljoen oude biljetten onder matrassen, achter plinten of in verzwaarde kluizen verstopt zitten.

De guldens die nog bij mensen thuis liggen, hebben in totaal een waarde van 446 miljoen euro. Gemiddeld is dat ruim 26 euro per Nederlander. 

Guldens omwisselen

  • Heb je nog guldens in huis? De bankbiljetten kun je nog omwisselen tot 2032 
  • Daarvoor moet je nog naar DNB
  • Munten kun je niet meer omwisselen
  • Voor het omwisselen hanteert de bank EUR 1 = NLG 2,20371. Dus 1 gulden is ongeveer 45 eurocent waard
  • DNB brengt geen extra kosten in rekening voor het omwisselen
  • DNB accepteert guldenbiljetten niet die door bedrijven zijn verkregen na 27 januari 2002. Na die datum was de gulden namelijk geen wettig betaalmiddel meer

Bron: De Nederlandsche Bank

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore