3,8 procent hoger

Prijsstijging voeding hoogste in 10 jaar, vooral vlees en vis

17 juni 2019 01:41 Aangepast: 17 juni 2019 06:17
De boodschappen werden duurder begin dit jaar door de verhoging van het btw-tarief. Beeld © ANP

Voedingsmiddelen zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden. Prijzen voor voeding lagen in mei 3,8 procent hoger dan een jaar eerder. Het is daarmee de hoogste prijsstijging op jaarbasis in tien jaar tijd. Vooral voor vlees en vis moet fors meer worden betaald.

De prijzen van vlees en vis lagen in mei gemiddeld zo'n 5 procent hoger dan een jaar eerder. Brood en granen schommelen sinds begin dit jaar rond het hoogste prijsniveau in tien jaar tijd. 

Na de eerste maanden van 2009 stegen de voedselprijzen alleen in januari 2013, september 2017 en april 2019 met een vergelijkbaar percentage als in mei 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De prijzen stijgen harder dan de lonen: slecht voor de koopkracht

btw-stijging

De prijsstijging van voedingsmiddelen is flink hoger dan die van alle goederen en diensten. De algehele consumentenprijsindex steeg met slechts 2,4 procent.

Volgens het CBS is dat toe te schrijven aan de verhoging van het lage btw-tarief. Afgelopen januari steeg de btw van 6 naar 9 procent. "Deze verandering van het belastingtarief had een opdrijvend effect op de prijsstijging van voedingsmiddelen," aldus het CBS.

Stevige bijdrage

Al met al leverde voeding een stevige bijdrage aan de totale prijsontwikkeling. In tien jaar tijd werd eten in doorsnee 14,5 procent duurder. Groente en fruit spanden daarbij de kroon, met een gemiddelde prijsstijging van 20 procent.

Het leven op zich, dus de kosten van alle goederen en diensten, werd in tien jaar tijd door de bank genomen zo'n 16 procent duurder.

Tiende van de uitgaven

Volgens het CBS gaat circa een tiende van de uitgaven van huishoudens op aan voeding. Een kwart van dat budget gaat op aan vlees en vis en 22 procent van het boodschappengeld is bestemd voor groente en fruit.

Toch is voedsel nog altijd goedkoper in Nederland dan in veel andere Europese landen. Alleen in Duitsland is voedsel enigszins goedkoper.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe zit het? Gaan we er nou op vooruit of niet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore