Elfstedenzwemtocht

Poging 2 voor Maarten van der Weijden: 'Zwemtocht wordt minder een lijdensweg'

16 juni 2019 10:42 Aangepast: 19 juni 2019 09:31
Maarten van der Weijden zwom vorig jaar dwars door Sneek. Beeld © Archieffoto ANP

Maarten van der Weijden duikt vrijdag opnieuw het water in voor zijn Elfstedenzwemtocht. Hij denkt dit keer de finish na vier dagen wel te halen omdat hij beter voorbereid is. "Het wordt minder een lijdensweg, ik heb geleerd van de eerste keer."

Zijn belangrijkste doel is om weer zoveel mogelijk geld voor kankeronderzoek op te halen. "Ik hoop natuurlijk op een soortgelijk bedrag als vorig jaar. Maar dat was toen wel een enorm bedrag. Alle beetjes helpen, dus we zullen overal blij mee zijn."

Van der Weijden heeft er weer zin in. "Ik ben er al zo'n tijd over aan het praten. Ik kijk er naar uit dat ik weer kan beginnen." Vorig jaar haalde de olympisch kampioen op de 10 kilometer ruim 5 miljoen euro op.

Minder een lijdensweg

Tijdens zijn poging vorig jaar moest Van der Weijden na 163 kilometer zijn tocht beëindigen. In het Friese Birdaard werd hij uit het water gehesen.

De Elfstedenzwemtocht leek een eenmalige actie, maar hoewel hij flink had afgezien ging het al snel weer kriebelen. "Ik houd van zwemmen. Ik vind het echt leuk. Ik weet dat het weer pijnlijk en zwaar wordt, maar dit past bij wie ik ben. Ik wil graag het beste uit mezelf halen. Ik heb er vertrouwen in dat het nu minder een lijdensweg zal worden, omdat ik veel heb geleerd van de eerste keer."

Dit jaar gaat Maarten van der Weijden wél het einde halen

Vorig jaar moest Van der Weijden zijn 199 kilometer lange zwemtocht voortijdig stoppen.

Meer eten

Van der Weijden gaat dit keer tijdens zijn tocht meer eten, omdat hij veel meer calorieën verbrandde dan hij binnenkreeg. Vorig jaar werd er een pizza funghi voor hem gehaald toen hij net over de helft trek kreeg. Nu zal hij om de vijf uur een warme maaltijd eten. Ook wil hij iets langer slapen.

"Vorige keer moest het voor mij vooral zwaar zijn. Ik wilde zo min mogelijk slapen en vooral blijven zwemmen. Zwaar blijft het zeker, maar meer slaap zal hopelijk het verschil maken."

Steun van meezwemmers

Hij hoopt dit jaar ook steun te krijgen van meezwemmers. Vorig jaar moesten die aan de kant blijven omdat de kwaliteit van het water niet goed was. Dit jaar kunnen ze Van der Weijden waarschijnlijk wel begeleiden. "Dat zal een andere dimensie geven aan deze tocht. Ik kijk er vooral naar uit om in de nacht samen met al die mensen met lampjes op hun hoofd te kunnen zwemmen."

Zijn vrouw Daisy zal tijdens zijn tocht weer een grote steun en toeverlaat zijn. "We hebben de beslissing samen genomen om er weer voor te gaan en samen zijn we er ook klaar voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

22 kilometer meezwemmen met Maarten: 'Dan moet je wel gek zijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore