Crèches en buitenschoolse opvangcentra verkopen steeds vaker nee aan ouders die hun kroost willen inschrijven. Er is een groot tekort aan personeel in de kinderopvang. Op dit moment komt de sector zo'n 3000 mensen tekort. Dat tekort zal alleen maar oplopen.
Naar verwachting zijn er in 2022 in Nederland 5.300 kinderopvang-medewerkers (beste scenario) tot 8.900 (slechtste scenario) te weinig. Dat staat in het rapport Arbeidsmarktprognose kinderopvang.
Het zijn vooral de ouders die hier last van hebben, zegt Sharon Gesthuizen, voorzitter Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. "Het probleem kan zijn dat ouders in bepaalde delen van het land lang moeten wachten tot ze hun kind naar de opvang kunnen brengen. Op andere plekken zie je dat de prijzen toch wat stijgen."

Extreme schommelingen
Een belangrijke oorzaak van het tekort zit in de extreme schommelingen in de kinderopvang. Een paar jaar geleden moest er nog bezuinigd worden en kregen ouders minder toeslag van de overheid. Nu is die vergoeding wat hoger en neemt de vraag naar opvang weer toe.
Bovendien zaten we een paar jaar geleden in een economische crisis. Duizenden mensen die werkten in de kinderopvang zijn ontslagen, omdat er minder opvang nodig was. Inmiddels trekt economie weer aan en is de situatie weer totaal omgedraaid.
'Gevraagd of we mensen kunnen lenen'
Dus nu is er een groot gebrek aan personeel voor de bso's en crèches. Dinny Thepass, eigenaar kinderdagverblijf Wiskids, zoekt nu al anderhalf jaar naar versterking. Ze zou er graag één vaste kracht en een vaste invaller bij willen hebben, vertelt ze aan RTL Nieuws.
"We proberen echt alles om iemand erbij te krijgen. Geadverteerd op Facebook, Instagram, in de lokale krant, maar er is niemand te krijgen. Niet zo netjes, maar ik heb zelfs bij collega's gevraagd of we mensen kunnen lenen."
Kinderdagverblijf Wiskids heeft nu noodgedwongen negen kinderen in plaats van twaalf kinderen in een groep. Voor dinsdag en donderdag is er een wachtlijst en kunnen pas volgend jaar juni weer kinderen worden aangenomen. Dinny Thepass: "Dat is niet wat ik wil."

Recht op twee dagen opvang
"Een stabieler beleid vanuit de overheid zou enorm helpen", zegt voorzitter Sharon Gesthuizen. "Je zou daarbij kunnen denken aan een basisrecht voor kinderen om naar de opvang te gaan. Zorg ervoor dat kinderen, ongeacht of hun ouders werken, altijd recht hebben op bijvoorbeeld twee dagen opvang in de week en geef ouders daar een compensatie voor. Dan heb je een stabiele basis voor de opvangsector. Dat betekent dat je met een gerust hart kunt kiezen voor een baan in de kinderopvang."
Gesthuizen geeft toe dat dit wel een kostbare oplossing is.
Ouders als oplossing
Ouders zouden ook voor een gedeeltelijke oplossing kunnen zorgen. Zij kiezen nu vooral voor maandag, dinsdag en donderdag als oppasdagen. Daardoor is het vaak rustig op de kinderopvang op woensdagen en vrijdagen. Niet zo efficiënt.
Dinny Thepass van kinderdagverblijf Wiskids: "Op maandag, dinsdag en donderdag moeten we nee zeggen. Op woensdag en vrijdag is het veel minder druk, maar die dagen willen ouders vaak niet. Het zou voor ons veel makkelijker zijn als ze dat wel zouden willen."
Daarvoor moet het basisonderwijs wel helemaal op het zogeheten continurooster over, denkt Dinny Thepass. Dan zijn kinderen elke dag rond een uur of twee vrij en kiezen ouders niet meer massaal de woensdag en de vrijdag als vrije dag om zelf voor de kinderen te zorgen."