Tiende punt te weinig

Gezakte Declan (19) is examenmakers te slim af en slaagt alsnog

15 juni 2019 14:18 Aangepast: 15 juni 2019 17:48
Declan geloofde niet dat zijn antwoord fout was Beeld © eigen foto

De argwaan bij Declan van Raalte was groot toen hij deze week hoorde dat hij niet geslaagd was. De mavoscholier had erop gerekend dat hij voor economie iets hoger had gescoord. Zijn twijfel hielp hem alsnog aan zijn diploma.

Met een euforisch gevoel had hij zijn laatste examen ingeleverd. Thuis nog even de antwoorden controleren. Niets wees erop dat het diploma aan zijn neus voorbij zou gaan. 

Gezakt op 0,10 punt

Toch kreeg hij woensdag slecht nieuws van zijn mentor. "Ik was gezakt, op 0,10 punten. Ik snapte er niets van", legt hij uit. Aarzelend over wat hij fout had gedaan, pakte hij zijn eigen antwoorden van het examen economie erbij. Daar zat het euvel, vermoedde Declan.

In het examen kwam de volgende vraag voorbij: noem een voorbeeld van een goed dat de overheid laat produceren. Het antwoord van Declan: jodiumtabletten. Dat wist hij, omdat hij gebruikmaakt van die tabletten. Op het doosje dat hij van de overheid heeft gekregen staat notabene het overheidslogo. 

De jodiumtabletten die Declan kreeg van de overheid De jodiumtabletten die Declan kreeg van de overheid

Kerncentrale

De tabletten worden door de overheid verstrekt aan mensen die in de buurt van een kerncentrale wonen en bij nucleair gevaar radioactief jodium in kunnen ademen. Jodiumtabletten helpen om de gevolgen ervan te beperken. Declan woont in Enschede, redelijk dicht bij de kerncentrale van het Duitse Lingen. 

Zijn docenten rekenden het antwoord van Declan fout. "Het stond niet in de antwoordmodellen. Maar ik wist dat mijn antwoord goed was en ging met dat bewijs naar de school. Die moest weer overleggen met de onderwijsinspectie." 

Oud examen

Het bewuste examen blijkt in 2016 te zijn opgesteld. "Maar de overheid begon pas in 2017 met de jodiumtabletten. Dus de makers wisten er in 2016 niet van, maar anno 2019 is het antwoord gewoon goed", zegt Declan. De onderwijsinspectie was het met hem eens.

Gisteren kreeg hij alsnog het verlossende telefoontje over zijn slagen. "Het is niet te beschrijven hoe blij ik ben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Problemen Calvijn College stuk groter: eindexamenkandidaten blijven in onzekerheid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore