Loonkloof dichten

PvdA wil half miljard extra voor onderwijs: 'Gigantisch probleem'

15 juni 2019 09:44 Aangepast: 15 juni 2019 09:55
Basisschoolleraren tijdens een staking in Rotterdam Beeld © ANP Foto

Als er geen extra geld komt voor leraren dreigt de PvdA in de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid meer heeft, tegen de onderwijsbegroting te stemmen.

Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher is er in het onderwijs een 'gigantisch probleem, dat een hele generatie raakt', en moet er 580 miljoen euro extra worden vrijgemaakt om de achterstanden in te lopen.

Loonkloof basis- en middelbaar onderwijs

Daarvan moet het grootste deel, 560 miljoen euro, worden gebruikt om het verschil in lonen tussen basis- en voortgezet onderwijs te verkleinen, vindt de PvdA. Docenten op middelbare scholen verdienen meer dan hun collega’s op de basisschool. Asscher daarover: "Je kunt het vak aantrekkelijker maken door iets te doen aan die loonkloof."

De overige 20 miljoen euro zou moeten worden besteed aan het speciaal onderwijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Onderwijsbond wil verplichte melding gevolgen lerarentekort

Het kabinet maakte na de lerarenstakingen vorig jaar 700 miljoen euro extra vrij voor het onderwijs. Maar volgens Asscher neemt het lerarentekort nog altijd toe. "Een deel van het geld is naar vermindering van de werkdruk gegaan, maar veel is ook weggesijpeld."

Het kabinet heeft geen meerderheid meer in de Eerste Kamer en heeft daar dus steun nodig van andere partijen.

Onderwijsstaking: zoveel geld gaat er nu naar het onderwijs

De vakbonden hebben een landelijke onderwijsstaking aangekondigd. De docenten willen dat er meer geld geïnvesteerd wordt in onderwijs. Dit is wat er nu naar het onderwijs gaat, en hoeveel de docenten erbij willen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore