79 procent voor

Leden CNV scharen zich achter pensioenakkoord, nu de FNV nog

15 juni 2019 06:14 Aangepast: 15 juni 2019 10:52
In juni 2019 waren er nog louter lachende gezichten bij de presentatie van het pensioenakkoord. Beeld © ANP

De leden van vakbond CNV staan achter het pensioenakkoord. Bijna acht op de tien leden die hebben gestemd (79 procent) hebben ingestemd met het principeakkoord.

"Het Algemeen Bestuur van het CNV heeft op basis van deze uitslag besloten in te stemmen met het pensioenakkoord", meldt de bond.

Zeer verheugd

In totaal brachten 43.421 leden hun stem uit. "Het pensioenakkoord maakt een einde aan een jarenlange discussie en is een verbetering voor alle werknemers. We zijn zeer verheugd dat onze achterban in grote meerderheid voor het pensioenakkoord stemt", zegt Arend van Wijngaarden, CNV-voorzitter.

Van Wijngaarden merkt op dat het altijd spannend is als zo'n vraag bij de leden wordt weggelegd. "Gelukkig hebben we de ruimte gehad om het akkoord goed toe te lichten. En we zien dat onze leden het een goede deal vinden", zegt hij. 

Het blijft een compromis. "Aan het eind van het liedje heb je een totaalpakket. Je gaat in onderhandelingen voor 100 procent, maar je weet dat je nooit alles kan binnenhalen. Het pakket dat er nu ligt vind ik heel goed, er zit voor iedereen wat in", zegt van Wijngaarden. "Hoe het verder gaat zien we in de komende 3,5 uur. Ik hoop natuurlijk dat FNV ook 'ja' zegt", besluit hij. 

Miniatuurvoorbeeld
LEES MEER

Lot pensioenakkoord in handen FNV-leden: dit zijn de scenario's

"Ondanks dat er veel steun is voor het akkoord, ligt er tegelijkertijd een flinke opgave in de uitwerking", stelt hij. "Vakbonden hebben in deze uitwerking, samen met werkgevers en overheid, een beslissende rol. Onze leden zullen ons hier terecht kritisch in volgen."

Spannend bij FNV

De goedkeuring van CNV, dat een positief stemadvies had gegeven, lag in de lijn der verwachting. Spannender wordt het bij FNV, de grootste vakbond van Nederland.

De circa één miljoen FNV-leden kunnen vandaag tot 12.00 uur hun stem uitbrengen. Daarna hakt het 105-koppige ledenparlement de knoop door. De uitslag van het onlinereferendum geldt daarbij als 'zwaarwegend advies'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Pensioenakkoord gepresenteerd en van alle kanten bewierookt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore