Directe buren

Staatsbezoek Willem-Alexander en Máxima aan Ierland stond in teken van brexit

14 juni 2019 20:27 Aangepast: 14 juni 2019 21:05
Beeld © Rijksvoorlichtingsdienst

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben met een bezoek aan het historische Camden Fort Meagher hun driedaags staatsbezoek aan Ierland afgesloten.

Dat fort moest eind zeventiende eeuw een rol spelen bij de bescherming van de havenstad Cork tegen koning-stadhouder Willem III van Oranje. Zonder succes, want via een geheime landing kon het fort vanaf landzijde worden ingenomen. 

Brexit

Toen het driedaags staatsbezoek aan Ierland werd gepland, werd nog gedacht dat de brexit al zou zijn afgerond. Met dit bezoek, moesten Nederland en Ierland de twee belangrijkste handelspartners en directe buren van het Verenigd Koninkrijk hun onderlinge banden verstevigen om de klap zo beter te kunnen opvangen. De brexit is nog steeds geen feit, maar bleef wel boven de markt hangen. 

Zo reisde er in het kielzog van het koningspaar een handelsmissie mee om contracten te tekenen. Onder meer de havens van Cork en Amsterdam gingen een samenwerking aan, omdat beide landen nu erg veel leunen op de scheepvaartverbindingen met het Verenigd Koninkrijk.  

Noorden vermeden

Het programma was verder zorgvuldig uitgestippeld om geen gevoelige plaatsen aan te doen. Het noorden van het land werd gemeden zodat de gevoelige grens met Noord-Ierland, het hete hangijzer in de nu al jaren durende brexit-onderhandelingen, niet ter sprake kwam. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning voor de buis voor WK-duel Oranje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore