Geen plek

Stress door wachtlijst kinderopvang: 'Ik zit echt op hete kolen'

16 juni 2019 11:46 Aangepast: 17 juni 2019 10:35
Renu en haar dochters. Beeld © Eigen foto

Door een tekort aan pedagogisch medewerkers lopen de wachttijden in de kinderopvang op. Ook voor Renu's dochtertje (3) is er voorlopig geen plek. "Wat nu? Ik werk drie dagen als doktersassistente. Ik kan mijn patiënten ook niet in de steek laten."

Voor Renu (34) uit Rotterdam kwam de klap deze week hard aan. Ze is alleenstaande moeder van twee meisjes en werkt als doktersassistent in een Rotterdams ziekenhuis. Omdat haar jongste dochter na de zomervakantie naar school gaat, wilde ze haar aanmelden voor drie dagen buitenschoolse opvang.

Op de wachtlijst

"Op dinsdag, woensdag en vrijdag werk ik, dus dan gaat ook mijn oudste dochter naar de opvang", vertelt Renu. "Maar toen ik het hoofdkantoor belde, zeiden ze dat er voor mijn jongste voorlopig geen plek is op de dinsdag. Ze is nu op een wachtlijst geplaatst."

Het is maar de vraag of Renu's dochter in september terechtkan. "Ik ben eerlijk gezegd best wel van de leg door dit nieuws. Ik heb echt geen idee hoe ik het op moet lossen als het niet lukt, ik zit echt op hete kolen. Ik heb geen opa's en oma's in de buurt die bij kunnen springen, ik doe het allemaal alleen."

Het worden spannende weken voor Renu. "Ik hou mijn vingers gekruist dat ze in september alsnog een plekje hebben. Omdat haar zus al wel op de opvang zit, zou ze voorrang krijgen. Misschien helpt dat nog." En anders? "Misschien moet ik met mijn leidinggevende om de tafel. Ik weet het niet. Het is nog te vers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flink personeelstekort bij kinderopvang, ouders krijgen vaker 'nee' te horen

Wat is het probleem?

Of je kinderen nou 0, 4, 8 of 11 jaar zijn, de creche en buitenschoolse opvang verkoopt steeds vaker nee. De oorzaak? Er is een groot tekort aan pedagogisch medewerkers.

Op dit moment is er een tekort van zo'n 3.000 pedagogisch medewerkers. Dit wordt de komende jaren erger: in 2022 dreigt het tekort op te lopen naar 5.300 (beste scenario) tot 8.900 (slechtste scenario).   

Bron: Arbeidsmarktprognoses Kinderopvang

Oproep

Runa is niet de enige die moeite heeft om opvang te regelen voor haar kinderen. Onder een oproep op onze Facebookpagina stroomden de reacties binnen:

Van hot naar her

Ook leerkracht Linda Santhuizen-Goudzwaard (37) merkt hoe lastig het is. Toen zij met haar man en twee kinderen vorige zomer naar Soest verhuisde, had ze ruim van tevoren al een basisschool uitgezocht voor haar dochter van vier.

Linda en haar zoon. Linda en haar zoon.

"Aan de bso had ik in eerste instantie niet gedacht", vertelt Linda. "Maar toen ik haar vier maanden voordat ze zou starten wilde aanmelden bij de bso naast haar basisschool, kreeg ik te horen dat er geen plek meer was."

Op de wachtlijst dus, en zoeken naar een andere opvang. "Ik heb iedere kinderopvang en gastouder in Soest zo ongeveer wel gebeld, geloof ik." Uiteindelijk vond ze een bso, maar wel helemaal aan de andere kant van Soest. "Geen ramp natuurlijk, maar wel onhandig."

Broertje

Na een jaar kwam er toch een plekje vrij op de opvang naast de basisschool. "Dat was mooi nieuws, maar inmiddels was mijn zoontje van twee ook oud genoeg om naar de opvang te gaan, en kregen we hetzelfde probleem. Ik heb hem op elke bso in de buurt op de wachtlijst geplaatst, en uiteindelijk was er plek voor hem, wederom helemaal aan de andere kant van Soest."

En dus rijden Linda en haar man na werk van hot naar her om hun kinderen op te halen. "Uiteindelijk komt er vast wel een plekje vrij op de bso waar ook mijn dochter zit, maar tot die tijd is het wel onhandig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore