Kwart van de gedeputeerden

Minder vrouwen in nieuwe provinciebesturen: 'Kom op, dames!'

17 juni 2019 06:16 Aangepast: 17 juni 2019 06:23
Het nieuwe college van Drenthe bestaat volledig uit mannen. De provincie heeft wel als enige een vrouwelijke Commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma. Beeld © Provincie Drenthe

In bijna alle provincies zijn de coalitie-onderhandelingen klaar of bijna klaar. Opvallend genoeg is het percentage vrouwen in de provinciebesturen omlaaggegaan. Minder dan een kwart van de gedeputeerden is vrouw. In de vorige periode was dat nog dertig procent. Bekijk hier hoe het in jouw provincie ervoor staat.

Alleen in Groningen bestaat het nieuwe provinciebestuur voor de helft uit vrouwen. Geen afgesproken werk, volgens formateur Tom van der Lee: "Het is uiteindelijk aan de individuele partijen om kandidaten voor te dragen, en in dit geval was dat bij drie partijen een vrouw. Ik vind het wel een mooie uitkomst. In de onderhandelingen is ook besproken dat het provinciebestuur divers wil zijn, het is fijn om dan het goede voorbeeld te kunnen geven."

Het nieuwe college van Groningen tijdens de installatie. Het nieuwe college van Groningen tijdens de installatie.

Bekijk hier hoe het in jouw provincie zit:

Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem in een nieuw scherm te openen.

Eén vrouw in Limburgs college

In Drenthe is de verhouding het scheefst: daar zijn alle vijf de gedeputeerden man. In Limburg bestaat het college straks uit zes mannen en één vrouw. Mede-formateur Karin Straus, die ook fractievoorzitter van de VVD in Limburg is, had het mooi gevonden als dat er meer waren. "We hebben straks in elk geval een hele goede vrouw in het college. Het vorige college bestond uit alleen mannen. Het is wel opvallend dat Nederland nu al honderd jaar algemeen kiesrecht heeft, en mannen nog steeds in de meerderheid zijn in de politiek. Het gaat om onderwerpen die iedereen aangaan, dan moet ook iedereen vertegenwoordigd zijn. Goede vrouwen zijn dus altijd welkom."

Dat belang ziet ook Devika Partiman, de voorzitter van stichting Stem op een Vrouw. "Als mensen zich niet vertegenwoordigd voelen, raken ze niet betrokken bij de politiek. Terwijl daar zoveel goede en mooie dingen gebeuren."

Kom op!

Hoe kan die verhouding beter worden? Volgens Partiman zouden partijen meer kunnen overleggen over wie ze als kandidaat voordragen, zodat het college een betere mix wordt. Tom van der Lee is het daarmee eens. "Ja, daar wordt nog veel te weinig over afgestemd."

Maar vrouwen kunnen zelf ook meer doen. Partiman: "Partijen zijn nu misschien te afwachtend, ze kijken wie hun hand opsteekt voor politieke functies. Vrouwen doen dat minder snel, ze zouden meer gestimuleerd kunnen worden om bijvoorbeeld te solliciteren. Organisaties als Stem op een Vrouw kunnen laten zien dat er in de politiek plek is voor vrouwen. Maar het is ook aan vrouwen zelf om uiteindelijk die stap te nemen. "

Dat ziet ook Straus: "Partijen en organisaties kunnen veel doen, aan trainingen bijvoorbeeld. Maar het zou goed zijn als vrouwen zichzelf meer zouden melden. Als ze dat niet durven, zou ik willen zeggen: 'Kom op, dames! Ook jouw mening mag gehoord worden.'"

De partijen vergeleken

Als je de partijen vergelijkt, is D66 de enige partij met evenveel vrouwelijke als mannelijke gedeputeerden: twee van elk. Bij de VVD is het bijna in evenwicht, met vijf van de twaalf. Bij vijf partijen zijn het alleen mannen: ChristenUnie heeft vijf mannelijke gedeputeerden, SGP heeft er twee. FvD, PVV en de Fryske Nasjonale Partij leveren elk één (mannelijke) gedeputeerde.

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken.

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van