Woensdag persconferentie

Openbaar Ministerie begint rechtszaak tegen MH17-verdachten

14 juni 2019 15:59 Aangepast: 14 juni 2019 16:34
Beeld © AFP

Het Openbaar Ministerie begint een rechtszaak tegen een aantal MH17-verdachten. Er is een vervolgingsbeslissing genomen. Bronnen melden aan RTL Nieuws dat het Joint Investigation Team (JIT) dit aanstaande woensdag bekend gaat maken.

Onderzoekers hebben de afgelopen maanden de laatste checks en double checks gedaan. Het ziet er goed uit, zeggen bronnen. Insiders houden ernstig rekening met een veroordeling bij verstek, maar dat is uiteindelijk aan de rechter.

Het JIT wil niet ingaan op de berichten en verwijst naar de persconferentie aanstaande woensdag.

Hooggeplaatste Russische legerofficier

De verwachting is ook dat het onderzoeksteam namen van verdachten bekend gaat maken. 

Eerder publiceerde journalistiek onderzoeksplatform Bellingcat al de naam van een hooggeplaatste Russische legerofficier. Hij zou verantwoordelijk zijn voor het transport van de Buk-raket, waarmee het toestel uit de lucht werd geschoten. Volgende week zou Bellingcat meer namen naar buiten willen brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bellingcat: deze hooggeplaatste militair was betrokken bij MH17

De onderzoekers van het Joint Investigation Team (JIT) maakten eerder vandaag bekend dat er 'nieuwe ontwikkelingen' zijn in het strafrechtelijk onderzoek. Aanstaande woensdag zou pas bekend worden om welke nieuwe ontwikkelingen het gaat. 

Verdachten voor de rechter brengen

In het Joint Investigation Team werken Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne nauw samen. Het doel van het onderzoeksteam is te achterhalen hoe de ramp kon gebeuren en de verdachten voor de rechter te brengen.

Woensdag worden eerst nabestaanden ingelicht. Om 13.00 uur wordt de internationale pers op de hoogte gebracht.

Kinderen MH17-slachtoffer bezoeken levenswerk vader in Afrika

Aidsonderzoeker Joep Lange en zijn partner Jacqueline van Tongeren kwamen vier jaar geleden om, bij de ramp met vlucht MH17. Hun kinderen gingen langs bij projecten waar Joep werkte: "Nu weten we waar hij was als hij niet thuis was."

In juli is het vijf jaar geleden dat het vliegtuig boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten. Het staat volgens het JIT vast dat het vliegtuig is neergehaald met een Buk-raket die is afgevuurd door de 53e luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger.

Onder de omgekomen passagiers van de vlucht van Schiphol naar Kuala Lumpur waren 196 Nederlanders.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore