Ga naar de inhoud
12 jaar cel geëist

Doodschopper grensrechter nu verdacht van betrokkenheid bij moordpoging

Het OM heeft celstraffen tot twaalf jaar geëist tegen twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij het neersteken van een advocate in Zoetermeer. Eén van hen is de 22-jarige Yassine D., die in 2013 werd veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

De dood van Richard Nieuwenhuizen zorgde voor veel beroering. De 41-jarige man was op 2 december 2012 grensrechter bij de wedstrijd tussen SC Buitenboys B3 en SV Nieuw Sloten B1. Na de wedstrijd werd hij doodgeschopt.

Zes spelers van Nieuw Sloten en een voetbalvader werden in 2013 veroordeeld. De minderjarige verdachten kregen op één na 24 maanden jeugddetentie. Alleen Yassine D. krijgt 12 maanden omdat hij tijdens het fatale schopincident nog geen 16 was. Zijn vader, El-Hasan D., kreeg 6 jaar cel.

Veroordeelde
Lees ook:
Veroordeelde in zaak rond dood grensrechter Nieuwenhuizen wil land niet uit

De inmiddels 22-jarige Yassine D. staat nu voor de rechtbank in Den Haag terecht voor betrokkenheid bij het neersteken van een advocate in Zoetermeer in september 2017. De drie verdachten, D., Marwan I. (23) en Omer P. (23), zijn na uitvoerig onderzoek gearresteerd in mei vorig jaar.

Zij had een afspraak met iemand die over een echtscheiding kwam praten op haar kantoor. Na een kort gesprek stak de persoon op haar in met een stanleymes. De advocate liep meerdere ernstige steekwonden op, onder meer in haar gezicht. Volgens het OM komt de aanval neer op een poging tot moord, omdat er volgens een uitgewerkt plan te werk is gegaan.

Failliet

Het slachtoffer kan haar vak door het geweldsdrama niet meer uitoefenen, het kantoor dat zij met haar zussen runde is failliet. De officier tegen de rechtbank: "U en ik dragen ook een toga. Dat maakt deze zaak voor ons extra voelbaar. Onvoorstelbaar. Voor een beetje geld hebben deze verdachten het leven van het slachtoffer voorgoed veranderd."

De steker is onbekend en spoorloos gebleven. De advocate heeft verklaard dat zij hem erg jong vond (een tiener) om over een echtscheiding te komen praten. Hij droeg een opvallend hoedje toen hij zich op het advocatenkantoor meldde.

 

Yassine D. en de andere verdachten zwijgen vooral. Het motief voor het geweld is daardoor onbekend gebleven. Duidelijk is, aldus het OM, dat de verdachten, inclusief de steker, in opdracht hebben gehandeld.

De hoogste strafeis is voor Yassine D. Het OM weegt mee dat hij eerder is veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Marwan I. hoorde tien jaar tegen zich eisen. P. was chauffeur en volgens het OM is er onvoldoende bewijs voor zijn betrokkenheid en moet hij worden vrijgesproken.