De politie heeft tonnen geïnvesteerd in een nieuwe 112-app die inmiddels overbodig is geworden. De app zou in het voorjaar van 2017 worden gelanceerd en de hulpdiensten helpen bij het vaststellen van de locatie van iemand in nood.
Door tegenvallers werd de lancering keer op keer uitgesteld en is de belangrijkste functie van de app, de locatiebepaling, nu niet meer relevant. Dat blijkt uit documenten in handen van RTL Nieuws.
De ontwikkeling van de app heeft 400.000 euro gekost. Het hele doel erachter, de locatie bepalen van een beller in nood, is intussen achterhaald: wie nu 112 belt, stuurt automatisch zijn locatie naar de meldkamer. Daarmee ligt het oorspronkelijke plan van de app in de prullenbak.
Snel een app bouwen
Het toenmalige ministerie van Veiligheid en Justitie had in 2016 bij de politie aangedrongen op de bouw van zo'n app. Via deze app zouden burgers 112 kunnen bellen, waarbij ze via een dataverbinding hun locatie automatisch zouden doorsturen naar de meldkamer. De app moest binnen vier maanden beschikbaar komen.

Op dat moment was bij het ministerie en de politie bekend dat met een andere nieuwe techniek ook de locatie van de beller in nood kon worden achterhaald. In andere landen konden hulpdiensten al sinds 2016 met Advanced Mobile Location (AML) de locatie van de beller traceren. Een app is daar niet voor nodig.
Maar het ministerie en de politie gaven topprioriteit aan de ontwikkeling van de 112-app. De invoering van AML verdween naar de achtergrond.
'Can do-mentaliteit'
Kiezen voor een app is een risico, schreef onderzoeksbureau TNO in een rapport aan de politie. "Een app heeft het nadeel dat de beller de app moet gebruiken om 112 te bellen en de locatie te ontvangen."
Toch hield de politie vast aan de lancering. Intern werd gesproken over 'een can do-mentaliteit': bestuurders en bewindspersonen moesten zich bewust zijn van het belang van het project.
Twee keer ging een delegatie naar Finland. Daar gebruikte de Finse politie al langere tijd een 112-app, gemaakt door het plaatselijke commerciële bedrijf Digia. De Nederlandse politie wilde het ontwerp van de Finse app kopen, maar wel zelf de app bouwen.
Communicatieplan lag al klaar
Digia ging akkoord met de verkoop van het ontwerp voor een bedrag van 50.000 euro. Intussen lag een communicatieplan klaar over hoe de politie ruchtbaarheid kon geven aan de app. "Free publicity genereren in Hart van Nederland/EditieNL", stond in het plan.
Zover kwam het dus niet. Het oorspronkelijke plan om de app in 2017 te lanceren, sneuvelde. De bouw ervan begon pas in februari 2018. In die periode kondigde minister Grapperhaus ineens aan dat hij, tegen alle eerdere beslissingen in, toch prioriteit zou geven aan de invoering van AML, de locatietechniek zonder app.

App op de schop
In een reactie erkent de politie dat 'de locatiefunctie van de 112-app nagenoeg overbodig is'. "Bekeken wordt of aan de app functionaliteiten toegevoegd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld beeld of een chatfunctie", aldus een woordvoerster.
Op de vraag of de aankoop van de Finse versie nog relevant is, stelt de politie: "Het Finse ontwerp heeft inzicht gegeven in hoe we de 112-app in konden richten en daarnaast hoe ze in Finland met locatie-informatie uit de app om gingen." De Finse app is overigens ook gewoon gratis te downloaden in de Nederlandse app-store.
De politie kijkt nu of er volgend jaar een andere 112-app kan worden gelanceerd.
Verantwoording
RTL Nieuws verkreeg met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) tientallen documenten van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de politie.
De politie heeft veel gevraagde documenten niet verstrekt. De reden: het zou gaan om documenten waarin medewerkers 'probeerden een datum te prikken', en documenten zonder inhoudelijke informatie.
Toen RTL Nieuws hier bezwaar tegen maakte, ging de politie overstag. De documenten werden alsnog verstrekt en bleken soms juist wel inhoudelijke informatie te bevatten, in tegenstelling tot wat eerder werd gemeld.