Ouderschapsverlof

Als vader minder werken? 'Ik zou niet meer zonder willen'

14 juni 2019 14:14 Aangepast: 14 juni 2019 20:08
Chiel met twee van zijn vier kinderen. Beeld © Eigen foto

Stel, je bent een kersverse vader en wil graag een dag minder werken om voor je kind te zorgen. Je hebt er wettelijk ook recht op, maar je werkgever werkt niet mee. Het overkwam Arne, die daarom besloot zijn baan op te zeggen. "Ik ben blij dat ik nu meer bij mijn kinderen kan zijn."

Vaders in Nederland maken nauwelijks gebruik van ouderschapsverlof, een regeling waarmee je tijdelijk minder kunt werken om voor je kind te zorgen. Dat vaders dat niet doen, komt onder meer door het gebrek aan steun en aanmoediging die ze ervaren op werk, blijkt uit onderzoek van Rutgers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weinig steun voor vaderschapsverlof: 'Cultuuromslag nodig'

Dat gebrek aan steun ervoer kok Arne Breepoel, vader van twee dochters van 5 en 9, ook op zijn oude werkplek. "In de horeca is het opnemen van ouderschapsverlof echt not done", vertelt hij. "Toen mijn kind zich een weg naar buiten probeerde te wurmen, was het eerste dat mijn chef zei: 'Weet je zeker dat ze nu gaat bevallen?' Eigenlijk kon ik niet gaan." 

Arne en een van zijn twee dochters. Arne en een van zijn twee dochters.

Extra vrij nemen om voor de kinderen te zorgen, wordt volgens hem in die branche ook niet geaccepteerd. "Er werd uiteindelijk wel gezegd: 'Neem maar een paar dagen vrij'. Maar het gaat niet van harte."

Vier jaar ouderschapsverlof

Dat het ook anders kan, blijkt wel uit de situatie van letselschade-expert Chiel. Hij is vader van vier kinderen en begon vier jaar geleden met ouderschapsverlof. Zijn oudste kind is 4 jaar, zijn jongste is net een weekje oud. "Mijn werkgever vond het geen enkel probleem en heeft er geen moment moeilijk over gedaan."

Chiel met twee van zijn vier kinderen. Chiel met twee van zijn vier kinderen.

In eerste instantie had hij per 2 weken 1 dag vrij. "Maar die ene dag beviel me zo goed dat ik nu 1 dag per week verlof heb." Zijn vrouw en hij hebben wel even stilgestaan bij het feit dat minder werken een hap uit hun inkomsten betekent. "Maar de tijd die je ervoor terugkrijgt is belangrijker dan geld." 

Meer betrokken

Chiel is vooral blij met de balans tussen werk en privé. "Werk is leuk en belangrijk, maar het draait om het leven dat je daarnaast hebt. Ik ben nu meer betrokken bij het leven van mijn kinderen. Dat is heel prettig." 

"Ik zou het niet meer willen missen", vervolgt hij. Hij raadt het ouderschapsverlof dan ook aan iedereen aan. "Het is een verrijking voor jezelf, ook om iets meer rust te hebben. Als mijn verlofbudget op is, laat ik mijn contract aanpassen naar minder uren." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1 op 10 vaders neemt ouderschapsverlof op

Ander werk

Arne heeft de horecakeuken inmiddels ingeruild voor de keukens van zorginstellingen. Hij kan daar parttime werken, waardoor hij meer bij zijn kinderen kan zijn. "Ik moet wel zeggen dat er nog steeds raar wordt gekeken als ik als man vertel dat ik parttime werk en mijn vrouw fulltime."

Hij moest zijn eigen vooroordelen over die verdeling ook aanpassen, geeft hij toe. "Ik dacht altijd: 'Je bent een man, dus je moet fulltime werken.' Maar daar moet je overheen stappen." 

Arne is dan ook heel blij dat hij zijn 'levensstijl', zoals hij het noemt, heeft aangepast en daardoor nu zo veel voor zijn kinderen kan zorgen. "Ik wil mijn kinderen namelijk niet pas kunnen zien als ik met pensioen ben."

Ouderschapsverlof en kraamverlof

Als nieuwbakken ouder kun je zowel kraamverlof als ouderschapsverlof aanvragen. Bij ouderschapsverlof werk je tijdelijk minder om voor je kind te zorgen. Dit verlof is onbetaald en kan worden opgenomen voor de zorg van een kind jonger dan 8 jaar. Op dit moment hebben je als ouder per kind recht op 26 keer het aantal uren dat je per week werkt.

Kraamverlof, ook bekend als geboorteverlof en partnerverlof, is het recht op verlof vlak na de bevalling van de partner. Op dit moment is dat het aantal werkuren per week. Tijdens dit verlof betaalt de werkgever het loon door. Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Zij krijgen dan een uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon.

Bron: rijksoverheid.nl

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1 op 10 vaders neemt ouderschapsverlof op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore