Sterke moederschapsideologie

Weinig steun voor vaderschapsverlof: 'Cultuuromslag nodig'

14 juni 2019 06:58 Aangepast: 14 juni 2019 08:34
Archieffoto. Beeld © ANP

Vaders in Nederland willen na de geboorte van hun kind meer betrokken zijn bij de zorg van hun baby, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. Ze maken nauwelijks gebruik van ouderschapsverlof, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers.

Dat komt onder meer door gebrek aan steun en aanmoediging die ze ervaren op hun werk. Volgens de onderzoekers is er een cultuuromslag nodig.

Gebrek aan steun

Rutgers spreekt van 'een gebrek aan steun en aanmoediging door vrienden en collega's, de focus op moeders van onderwijs- en zorginstellingen en de sterke moederschapsideologie in Nederland'.

Vaders zouden de babyzorg meer op zich moeten nemen, zegt het kenniscentrum. Daarbij moeten de overheid, werkgevers en zorg- en onderwijsprofessionals betrokken vaderschap actief in hun beleid doorvoeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1 op 10 vaders neemt ouderschapsverlof op

Juli 2020

Deze maatregelen zijn volgens Rutgers nodig om nieuwe wetgeving tot een succes te maken. Vaders krijgen sinds dit jaar nog vijf door de werkgever betaalde dagen verlof na de geboorte van een kind. Dat was voorheen twee dagen. Per 1 juli 2020 kunnen ze tot vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen tegen 70 procent van het loon.

"De wil en wens om te veranderen is voelbaar en meetbaar, maar er moeten nu concrete acties worden ondernomen om betrokken vaderschap in Nederland echt te stimuleren", zegt Ton Coenen, directeur Rutgers.

Het rapport 'The State of Dutch Fathers. Vaderschap in Nederland' wordt vanmiddag aangeboden aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee maanden betaald ouderschapsverlof: 'Zo waardevol, je gunt dat iedereen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van